Bílý švýcarský ovčák

(Berger Blanc Suisse - dříve americko-kanadský bílý ovčák) Němečtí ovčáci mohli mít zpočátku nejrůznější, tedy i bílou barvu. Ovšem v roce 1933 bylo bílé zbarvení prohlášeno za nežádoucí a vyškrtnuto ze standardu. Ujali se ho severoameričtí chovatelé a začali "bílé německé ovčáky" chovat samostatně (proto se jim dlouho říkalo americko-kanadští). V 70. letech 20. století se z USA dostali zpět do Evropy, do Švýcarska, pravověrní chovatelé německých ovčáků však o jejich uznání nechtěli ani slyšet. Plemeno se mezitím vyprofilovalo i povahově, jeho příznivci nakonec v roce 2002 prosadili u FCI jeho samostatné mezinárodní uznání.

Popis: Poměrně silný, dobře osvalený, elegantní a harmonický pes s krátkou nebo dlouhou srstí, obdélníkového formátu, se středně těžkou kostrou. Hlava jemně modelovaná, ušlechtilá. Uši vztyčené, špičaté. Oči mandlového tvaru. Čenich by měl být tmavý, připouští se však i světlejší nosní houba. Hrudník vyklenutý, mohutný. Krk silný, svalnatý, dlouhý, jasně řezaný. Záď dlouhá, pozvolna se svažující. Ocas svěšený, lehce zahnutý. Pohyb lehký a dynamický. Zbarvení vždy bílé.

Charakteristika: Ve srovnání s německým ovčákem by měl být společenštější, přátelštější, ovladatelnější, díky své povaze i barvě nebudí strach a na lidi působí pozitivněji. Je klidný, mírný a vyrovnaný, přitom ostražitý. I on je všestranně sportovně nadaný, má skvělý nos, dobře se cvičí a je snadno ovladatelný.

Zvláštní nároky: Může žít kdekoliv, potřebuje ale vhodné zaměstnání. Neobejde se bez výcviku, který však musí být veden jemně, bez přílišné tvrdosti. Srst u dlouhosrsté varianty vyžaduje pravidelnou péči.

Užití: Společenský a rodinný pes. Většinou dobrý, ale neagresivní hlídač. Vhodný je záchranářský a lavinový výcvik. Uplatnění nachází při canisterapii.

Výskyt: Poměrně rychle se rozšířil, dnes už ani u nás nepatří ke vzácným plemenům a je pravidelně odchováván.

Možná záměna: Velmi se podobá německému ovčákovi, od něhož se však zásadně odlišuje barvou. Jinak nezaměnitelný.

pes: 60 - 66 cm, 30 - 40 kg
fena: 55 - 61 cm, 25 - 35 kg

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková