Belgický ovčák groenandael

Belgičtí ovčáci nesou všechny znaky původních evropských ovčáků, pro které jsou typické neosrstěná čenichová partie, vztyčené uši a většinou střední velikosti. Vyšli z podobného základu jako mnohem známější ovčáci němečtí. Byli vyšlechtěni k tomu, aby úzce spolupracovali s člověkem při ovládání stád, a to se projevuje dodnes v jejich učit se a poslouchat. Když se koncem 19. století začala vytvářet moderní plemena v té podobě, v jaké je známe dnes, belgickým chovatelům se podařilo vytvořit z do té doby značně nejednotných psů ovčáckého typu, kteří se vyskytovali na jejich území, čtyři typy belgických ovčáků, lišících se typem srsti i jejím zbarvením. I když dnes jsou čtyři belgičtí ovčáci chováni odděleně, oficiálně jsou stále považováni za jedno plemeno se čtyřmi varietami.

Popis: Pes střední velikosti, harmonických proporcí, v němž se snoubí elegance a síla. Hlava delší, suchá, nesená vysoko. Délka lebeční a čenichové partie je přibližně stejná, čenich může být i mírně delší. Oči středně velké mírně mandlového tvaru, hnědé, čím tmavší, tím lepší. Uši menší, vztyčené a vysoko nasazené, trojúhelníkového tvaru. Krk delší, svalnatý, suchý, bez laloku. Končetiny s pevnými kostmi, rovné a svalnaté, s kulatými kočičími tlapkami. Pohyb plynulý, živý a volný. Tělo silné, ne však těžké, žádoucí je čtvercový formát. Hrudník ne příliš široký, ale hluboký, umožňující vytrvalý pohyb. Ocas středně dlouhý. V klidu nesen svěšený se zvednutou špičkou, při pozornosti se zvedá, ale nevystupuje nad horizontální linii hřbetu. Srst: dlouhá, vždy černá.

Charakteristika: Ostražití, aktivní, živí, vytrvalí a odolní psi, schopní pozoruhodných výkonů v mnoha oblastech. Vyznačují se vysokou inteligencí, mimořádnou učenlivostí, mají vrozené hlídací schopnosti, jsou rychlí a neúnavní. Klidná povaha by se u nich měla pojit s mimořádnou odvahou a schopností zasáhnout v případě potřeby.

Užití: Groenendael skvěle spojuje kvality rodinných, hlídacích a pracovních psů. Díky své rychlosti a učenlivosti se výborně uplatňuje při soutěžích agility, i když nejlepších výsledků dosahují malinois.

Výskyt: setkáváme se s ním o něco méně často než s tervuerenem a malinoisem.

Zvláštní nároky: Na ubytování, teplotu a stravování jsou belgičtí ovčáci relativně nenároční, vyžadují však citlivé zacházení a velmi důsledné vedení. Vyžaduje pravidelnou péči o srst (alespoň jednou týdně pročesat). Všichni belgičtí ovčáci vyžadují aktivního, sportovně založeného majitele a důsledný výcvik.

Možná záměna: Vzhledem k barvě a délce srsti nepravděpodobná.

pes: 25 - 30 kg, 62 cm
fena: 20 - 25 kg, 58 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková