Belgický grifonek

21. září 2010

Podobně jako dnešní knírači a pinčové, i oni sahají svými kořeny k tzv. stájovým pinčům: psům malé až střední velikosti vyskytujícím se prakticky po celé Evropě, kteří žili na venkovských dvorcích a ve stájích a zastávali funkci všestranných selských psů, zvláště hubitelů hlodavců. Teprve na úsvitu moderní kynologie, tedy ve druhé polovině 19. století, začalo docházet k vydělování jednotlivých plemen. Na vzniku grifonků se zřejmě podílel mops a způsobil výrazné zkrácení čenichové partie, jorkšírský teriér zase ml vliv na zmenšení velikosti. Někdy je zmiňován i vliv king Charles španěla.

Popis: Malý kvadratický pes s drsnou nebo krátkou srstí. Nejnápadnějším znakem je hlava, která je relativně velká a vyznačuje se podle standardu "téměř lidským" výrazem v obličeji. Je široká, klenutá, s velmi krátkou čenichovou partií (do 1,5 cm). Špička nosu je skloněná dozadu, takže v profilu jsou líce, nos a čelo ve stejné rovině. Spodní čelist vybíhá pře horní. Oči jsou daleko od sebe, velké a kulaté. Uši malé, vysoko nasazené, zpola klopené. Trup krátký, kvadratický, kompaktní. Ocas vysoko nasazený i nesený, dříve se kupíroval. Srst je hrubá s podsadou, mírně vlnitá, na hlavě odstávající a rozcuchaná a v obličeji delší, takže vytváří nápadnou ozdobu. Zbarvení je černé nebo černé s pálením.

Charakteristika: Malý, ale velmi bystrý a inteligentní pejsek, který si stále udržuje přehled o tom, co se kde šustne. Typická je mimořádná vázanost na pána a jeho rodinu. Oproti příbuzným pinčům a kníračům je vyrovnanější, klidnější, méně uštěkaný.

Zvláštní nároky: Neobejde se bez nejužšího kontaktu s člověkem. Nerad pobývá o samotě. Drsnosrsté variety je nutno pravidelně trimovat. Zvláštní péči je nutno věnovat případným vráskám nad nosem a odstraňování chlupů sahajících do očí.

Užití: Výborný společník vhodný i do těch nejmenších bytů. Vhodný zvláště pro toho, kdo může se svým psem pobývat trvale, případně ho brát denně do práce apod.

Výskyt: Ještě nedávno vzácní grifonci se v poslední době i u nás šíří, zvláště se to týká bruselského grifonka, který získal popularitu jako hvězda filmu "Lepší už to nebude" s Jackem Nicholsonem. U nás jsou pravidelně odchováváni a setkáváme se s nimi stále častěji.

Možná záměna: Se vzácným opičím pinčem, který je vždy černý, takže záměna by přicházela úvahu pouze s belgickým grifonkem. Opičí pinč však je větší a více rozježený.

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková