Beauceron / Boseron, berger de Beauce

Beauceron je plemenem nejen na první pohled obtížně zařaditelným. Tvoří totiž do jisté míry přechod mezi evropskými ovčáky a psy dogovitými. K jeho předchůdcům patřili jednak evropští ovčáčtí psi, jednak tzv. býkohryzové, používaní k lovu divočáků a jiné velké zvěře, z nichž později vznikl např. i rotvajler. V minulosti se jim ve Francii kvůli červeným znakům na spodní části končetin říkalo "Bas - rouge", tedy "červená punčocha".

Popis: Velký, mohutný, svalnatý, přitom však harmonicky stavěný pes. Hlava rovněž harmonických linií, s plochou nebo jen velmi málo klenutou lebkou a s mírným stopem. Čenich nesmí být úzký ani špičatý. Oči tmavé, horizontálně položené. vysoko nasazené. Uši polovztyčené nebo klopené, neměly by přiléhat k lícím. Délka ucha je polovina délky hlavy. Tělo jen mírně obdélníkového formátu, bze znaků lymfatičnosti. Hřbet rovný, s vyznačeným kohoutkem. Hrudník široký a hluboký. Záď mírně spáditá. Dvojité paspárky na pánevních končetinách patří k typickým znakům plemene. Ocas nízko nasazený, dlouhý, dosahující alespoň k hleznům, na konci lehce prohnutý. Srst krátká ( 3 - 4 cm), hustá a přiléhající. Zbarvení: černé s pálením nebo harlekýn (modře skvrnité s pálenými znaky).

Charakteristika: Sebevědomý, přímý, přirozený pes. Inteligentní, energický, velmi vytrvalý a neúnavný a zcela nebojácný. Otužilý vůči výkyvům počasí, schopný podávat dobré výkony za jakýchkoli podmínek. Na podněty reaguje rychle. Pes univerzálních schopností, tvrdý k sobě samému i ostatním.

Užití: Původně ovčácký a hlídací pes, dnes služební a pracovní pes a stále vynikající hlídač. Ve Francii je využíván i profesionálními ozbrojenými složkam. využití nachází také ve strážní službě.

Zvláštní nároky: Pes pro zkušenější kynology, potřebuje autoritativní vedení, dobrý výcvik a dostatečné zaměstnání. Vyhovuje mu pobyt venku.

Výskyt: V zemi původu, v e Francii, je stále velmi populární. U nás není ani běžný, ani vysloveně vzácný.

Možná záměna: Snad s podobně zbarvenými a velkými služebními plemeny, rotvajlerem a dobrmanem. Oproti prvnímu je však lehčí, štíhlejší a sportovnější, oproti druhému zase přírodnější, méně ušlechtilý.

pes: 65 - 70 cm
fena: 61 - 68 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková