Bearded kolie

Typická představitelka asijské vývojové větve ovčáků, má shodné kořeny s bobtailem, briardem atd. Pochází z oblasti West Highland (Západní vysočiny), dlouho však nebyla čistokrevně chováno, jednalo se jen o typ ovčáckého psa. Z posledních zbytků těchto psů, kteří téměř vymizeli, byla moderní bearded kolie vytvořena až po druhé světové válce. V Anglii tak byla uznána až v roce 1944, FCI ve zbytku Evropy až v roce 1958.

Popis: Neobyčejně aktivní a pohyblivý pes střední velikosti, obdélníkového formátu. Celé tělo včetně obličejové partie a ocasu pokrývá záplava bohaté dlouhé srsti. Středně velké, zavěšené a rovněž dlouhou srstí porostlé uši. Ocas nízko nasazený, v klidu a při chůzi svěšený, při rychlejším pohybu se může poněkud zvednout, ne však nad linii hřbetu. Pohyb plynulý, stejnoměrný, pružný, prostorný. Dvojitou srst tvoří vlněná hustá podsada a hladká, silná a rovná krycí srst s typickým vousem na čenichu (odtud název: "bearded" = "vousatý"). Zbarvení břidlicově šedé, červenavé, jelení, černé, modré, všechny odstíny šedé, hnědé a pískové, s bílými odznaky nebo bez nich.

Charakteristika: Pes překypující radostí ze života a energií, trochu zbrklý a překotný. Má velmi přátelskou a vstřícnou povahu, je milý k lidem i ke zvířatům. Inteligentní a učenlivý.

Užití: Původně ovčácký, dnes už převážně společenský pes, který exceluje při soutěžích agility.

Zvláštní nároky: Zvládnout tento "pytel blech" není snadné. Vyžaduje sportovně založeného, aktivního majitele, který s ní bude chodit, běhat, plavat a skákat. V takovém případě její výchova není těžká. Dlouhá srst potřebuje pravidelnou, intenzivní péči, kartáčování a česán, občas i koupel.

Výskyt: Po módní vlně zájmu před několika lety dnes chovu zůstala věrná jen poměrně malá skupina chovatelů. Na výstavách se s ní coby s typickým výstavním psem však setkáváme často.

Možná záměna: S polským nížinným ovčákem, který však je menší, zavalitější a méně elegantní. Bobtail je zase zavalitější a výrazně větší.

pes: 53 - 56 cm
fena: 51 - 53 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková