Bavorský (horský) barvář

21. září 2010

Podstatně lehčí a menší varieta hannoverského barváře, vyšlechtěná z něj v druhé polovině minulého století v Bavorských Alpách křížením s lehčími plavě zbarvenými horskými honiči německého původu. Cílem bylo vytvořit psa, který by se dokázal rychle pohybovat i v těžko prostupném horském terénu a podařilo se ho splnit natolik úspěšně, že bavorský barvář se mezi myslivci rozšířil nejvíc ze všech barvářských plemen.

Popis: Středně velký, lehký a svalnatý pes vyvážených proporcí, mírně obdélníkového rámce. Hlava nepříliš těžká, dosti široká, s nepříliš dlouhým čenichem. Oči tmavě hnědé i světlejší, kulaté. Uši delší, těžké, vysoko a zeširoka nasazené, dole zaoblené. Krk středně dlouhý, silný, suchý. Tělo s delším pevným hřbetem, hlubokým a dlouhým, ale nepříliš širokým hrudníkem a mírně vtaženým břichem. Končetiny dlouhé, rovné a svalnaté, ne však s těžkými kostmi. Ocas středně dlouhý, dosahující ke kolenům, štíhlý, nesený vodorovně nebo spuštěný. Srst hustá, přiléhající, spíše drsná, nepříliš lesklá. Zbarvení červené s plavým odstínem, jelení červeň, tmavá červeň (červenohnědá), žlutavě i světle plavé, plavě šedé (jako zimní srst jelena), možno s příměsí černé. Čenich a uši tmavé.

Charakteristika: Pohyblivý, rychlý a hbitý, zároveň však také vytrvalý lovecký pes s jemným nosem a velkou chutí do práce. Povahou milý, přívětivý i k dětem, velmi oddaný svému pánu. Doma se chová klidně a vyrovnaně.

Užití: Lovecký pes - barvář, dobře se uplatňující zvláště v náročném horském terénu. Držen je i dnes téměř výhradně myslivci.

Výskyt: U nás patří k poměrně oblíbeným loveckým psům, mimo myslivecké kruhy se s ním však setkáváme jen výjimečně, proto je veřejnosti téměř neznámý.

Možná záměna: S hannoverským barvářem, který je výrazně větší, těžší a mohutnější.

pes: 25 kg, 47 - 52 cm
fena: do 25 kg, 44 - 48 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková