Barzoj / Ruský chrt

21. září 2010
Kategorie Chrti

Na území Ruska se chrtovití psi vyskytovali již od 11. století. Barzoj, lovecký chrt ruské aristokracie, užívaný především při lovu vlků, ale i další velké zvěře, se jako plemeno postupně stabilizoval zhruba od 18. století, největší obliby jeho chov dosáhl ve století devatenáctém, kdy se dostal do celého světa. Mezi majiteli a chovateli najdeme mnoho známých osobností, např. cary Ivana Hrozného, Petra Velikého, Mikuláš II, ale i Puškina a Turgeněva.

Popis: Velký, impozantní, mimořádně ušlechtilý chrt se suchou stavbou těla, s polodlouhou srstí. Hlava suchá, dlouhá, úzká, čenichová partie silná, suchá, delší než mozkovna. Oči velké, mandlového tvaru, tmavohnědé, spíše blízko u sebe. Uši malé, jemné, špičaté, nasazené vysoko a daleko, v klidu složené dozadu, při pozornosti vztyčené, často se špičkami překlopenými dopředu. Krk dlouhý, klenutý, bez laloku. Hřbet spolu s bedry a zádí tvoří oblouk. Hrudník dosahující až k loktům, málo klenutá žebra a silně vtaženým břichem. Končetiny dlouhé, rovné, suše osvalené, s úzkými tlapami. Ocas nízko nasazený, šavlovitě nebo srpovitě nesený, dlouhý, bohatě osrstěný. Pohyb plynulý, pružný prodloužený klus. Srst delší, hedvábná, zvlněná, nejbohatší na krku, spodku hrudníku, zadních stranách končetin a ocase. Zbarvení tvoří kombinace jakýchkoli barev, nikdy však s hnědou (čokoládovou), modrou a jakýmikoliv odstíny těchto barev. Všechny barvy se mohou vyskytovat jednobarevně nebo v kombinaci s bílou.

Charakteristika: Povaha barzoje plně odpovídá jeho hrdému aristokratickému zevnějšku. Chování má důstojné, poněkud odtažité, působí naprosto vyrovnaným a sebevědomým dojmem. Pánovi je nesmírně oddaný. Coby někdejší lovec vlků umí být i patřičně ostrý.

Zvláštní nároky: Potřebuje hodně pohybu i prostoru. Těžko se podrobuje výcviku. Má sklon pronásledovat všechno, co se pohne.

Užití: Původně lovecký pes používaný při štvanicích na vlky. Dnes dostihový chrt, a exkluzivní společník.

Výskyt: I když je u nás chován už velmi dlouho, patří k málo obvyklým, spíše výjimečně chovaným plemenům.

Možná záměna: Nepravděpodobná. Velikostí, klenutým hřbetem a zkadeřenou srstí se jasně odlišuje od všech ostatních chrtů.

pes: 35 - 45 kg, 75 - 85 cm
fena: 35 - 45 kg, 68 - 78 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková