Australský silky teriér / Silky teriér

21. září 2010
Kategorie Teriéři

Vznikl v Austrálii z evropských předků, především předchůdců dnešních skotských teriérů, kteří se od nich vlivem reproduktivní izolace výrazně odlišili, a sice jako jejich "pokojová" varianta. Pravděpodobný je i podíl krve později dovezených jorkšírských teriérů. První standard vznikl roku 1908, mezinárodně uznán byl v roce 1959.

Popis: Malý kompaktní nízký pes obdélníkového tělesného rámce. Hlava středně dlouhá, silná, přes obličej spadá dlouhá srst, která však nezakrývá oči. Uši malé, vztyčené, vysoko nasazené, ve tvaru písmene V, porostlé krátkou srstí. Krk mírně klenutý, středně dlouhý, ušlechtilý. Končetiny rovné, jemných kostí. Tělo spíše delší, s rovnou horní linií těla až po záď. Ocas vysoko nasazený, nesený vzhůru, tam, kde to je povoleno, se zkracuje na třetinu. Je-li nekupírovaný, první tři obratle jsou neseny vzpřímeně nebo lehce zahnuté, ale ne zatočené nad hřbet. Srst dlouhá, lesklá, jemná jako hedvábí, dosahující k zápěstím a k hleznům. Délka srsti nesmí být taková, aby omezovala pohyb psa, a nesmí také zcela zakrývat pohled pod psem. Zbarvení všechny odstíny modré a tříslové; čím sytější a bohatší tyto barvy jsou a čím jasněji jsou definované, tím lépe. Černá barva je povolena u štěňat, ale musí být přebarvena na modrou barvu nejpozději do věku 18 měsíců.

Charakteristika: Typický teriérský temperament, výbušný a dynamický. Překypuje sebevědomím a neohrožeností. Je horlivý a činorodý.

Zvláštní nároky: I když srst je na údržbu méně náročná než srst jorkšírského teriéra, přesto vyžaduje pravidelnou každodenní údržbu. Jako většina teriérů má sklony k dominanci, vyžaduje důslednou výchovu.

Užití: Ostražitý hlídač, ačkoliv byl vyšlechtěn jako společenský pes, je dodnes schopný chytat myši. Dobrý společník.

Výskyt: Výrazně vzácnější než podobný jorkšírský teriér. U nás je pravidelně odchováván a zvolna se šíří.

Možná záměna: Od jorkšírského teriéra se liší větší velikostí, delším hřbetem a kratší srstí. Rovněž příbuzný australský teriér je větší a má drsnou srst.

pes: cca 3,5-5 kg, 23-26 cm
fena: o trochu lehčí, o trochu menší

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková