Australský kelpie

Legendární pes australského vnitrozemí. Přistěhovalci si ho vyšlechtili z ovčáckých psů, které si s sebou přivezli ze Skotska a z Anglie, a jež byli zároveň předky evropských kolií. Důsledně vybírali jen ty psy, kteří se nejlépe přizpůsobili drsným australským podmínkám. Na rozdíl od Evropy se "australských kolií" nikdy nedotkly žádné módní vlny, dlouhodobě až do dneška jsou používány k práci a díky tomu se u nich rozvinuly fenomenální pracovní schopnosti.

Popis: Středně velký vysloveně pracovní pes, který spojuje skvělou svalovou kondici s velkou pružností končetin. Musí mít dokonale zdravou tělesnou stavbu i pohyb. Hlava v dobrém poměru k velikosti psa, s poněkud liščím výrazem. Oči mandlového tvaru, střední velikosti, s jasně vyznačenými koutky, s inteligentním, horlivým výrazem. Uši vztyčené, špičaté, směřující mírně dopředu, střední velikosti. Krk středně dlouhý, silný, lehce klenutý, bez volné kůže, s dostatečným osrstěním tvořícím límec. Délka psa je větší než kohoutková výška v poměru 10 : 9. Hřbet pevný, rovný. Bedra silná, dobře osvalená. Záď poměrně dlouhá a spáditá. Hrudník spíše hluboký než široký. Ocas v klidu svěšený v lehkém oblouku, v pohybu nebo v afektu i zvednutý. Srst dvojitá, s krátkou hustou podsadou. Zbarvení černé, černé s pálením, červené, červené s pálením, plavé, čokoládové a kouřově modré.

Charakteristika: Mimořádně inteligentní pes vynikající schopností neúnavně pracovat. Velmi pozorný, horlivý. Jeho energie se zdá být nevyčerpatelná. Pánovi oddaný, pracující s ním v těsném kontaktu, ale v případě potřeby i samostatný.

Zvláštní nároky: Ačkoliv jsou tito psi v jádru přátelští a velmi poslušní, jejich obrovská pracovní horlivost je vylučuje z role pouhých rodinných psů. Potřebují práci a neustálou duševní stimulaci.

Užití: Jeden z vůbec nejlepších honáckých a ovčáckých psů na světě. Má přirozený instinkt a schopnost ovládat ovce jak ve volné krajině, tak v ohradě. V Austrálii se říká, že "dobrý kelpie zastane práci dvou mužů na koních". Používá se především k práci s ovcemi a dobytkem, úspěšně však byl využit také při práci koňmi, prasaty, drůbeží a dokonce i losy. Osvědčili se také jako záchranář, lavinář a vodící pes.

Výskyt: V Austrálii, zčásti i v USA, hojně rozšířen, v Evropě patří ke vzácnějším plemenům. Dovezen byl i k nám, došlo už i k prvním odchovům.

Možná záměna: S australským honáckým psem, který však je výrazně podsaditější, má širší klínovitou hlavu a liší se také grošovaným zbarvením.

pes: 46 - 51 cm
fena: 43 - 48 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.