Americký stafordširský teriér

21. září 2010
Kategorie Teriéři

Podobně jako bulteriér má svůj původ ve Velké Británii, kde se v 19. století lidé snažili křížením buldoků se staroanglickými teriéry získat co nejvýkonnějšího psa pro zvířecí zápasy. Mnozí z těchto psů se dostali do USA, kde byly zápasy rovněž velmi oblíbené. Vlivem reproduktivní izolace zde z větších zvířat vznikl pitbul a později americký stafordšírský teriér, zatímco z těch menších bostonský teriér. K oficiálnímu odlišení od stafordširského bulteriéra z Anglie došlo až v 70. letech minulého století.

Popis: Středně velký, velmi silný a svalnatý pes harmonické tělesné stavby. Hlava středně dlouhá se širokou lebkou a zřetelným osvalením. Uši vysoko nasazené, ve tvaru růžového lístku, vztyčené nebo polovztyčené. Oči tmavé, kulaté, daleko od sebe. Krk silný, středně dlouhý, bez volné kůže. Končetiny rovné, dobře osvalené, silných kostí. Tělo s krátkým hřbetem, mírně skloněnou krátkou zádí, se širokým a hlubokým hrudníkem. Ocas poměrně krátký, nízko nasazený, nesmí být zatočený ani nesený nad hřbetem. Srst krátká, hustá, uzavřená, lesklá. Zbarvení: Jakékoliv - jednobarevné, vícebarvené nebo se skvrnami, kromě čistě bílé, černé s pálením a játrové, bílé barvy nesmí být více než 80%.

Charakteristika: Pohyblivý a energický pes bleskových reakcí, mimořádně odvážný a v soubojích zarputilý. Vytrvalý a výkonný. Ke členům své rodiny milý a přátelský, k lidem obecně většinou spolehlivý. Inteligentní, učenlivý, pracovitý, všestranný.

Zvláštní nároky: Vyžaduje zkušené, pevné vedení a hodně zaměstnání a pohybu. Ve vztahu k jiným psům může být agresivní. Proto je třeba ho od mládí přivykat pokojnému kontaktu s ostatními a tlumit veškeré projevy agresivity.

Užití: Kdysi bojový pes, dnes hlídač, osobní strážce i společník. Uplatnění nachází i v ozbrojených složkách a při nejrůznějších sportech.

Výskyt: Běžné plemeno, které se u nás v posledních letech velmi rozšířilo. Snahy o omezení chovu v rámci snah omezení chovu tzv. nebezpečných plemen nevedly ke snížení zájmu o plemeno, a to u nás ani v cizině. Možná záměna: S podobným stafordšírským bulteriérem, který je však menší a podsaditější.

pes: cca 18 - 23 kg, 46 - 48 cm
fena: cca 18 - 23 kg, 43 - 46 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.