Alpský jezevčíkovitý brakýř / Alpský brakýř

21. září 2010

Tvoří přechodnou formu mezi pravými honiči a jezevčíky. Vznikl v rakouských Alpách, kde tamní myslivci potřebovali odolné psy, schopné vytrvale, ale ne příliš rychle sledovat zvěř v náročných vysokohorských podmínkách. Původně nejednotné typy z jednotlivých oblastí byly od poloviny minulého století sjednocovány a roku 1897 byl vypracován standard alpského jezevčíkovitého brakýře.

Popis: Menší až středně velký robustní nízkonohý honič. Hlava lehčí, bez vrásek v obličeji. Oči tmavohnědé, přátelského výrazu. Uši vysoko nasazené, bez záhybů, zavěšené, ploše přiléhající. Krk dlouhý, mohutný, svalnatý. Hrudník dlouhý, dosahující až pod lokty, ale ne příliš široký. Tělo s krátkým rovným hřbetem a středně spáditou zádí. Končetiny - hrudní kostnaté, s vybočenými lokty a poněkud zakřiveným předloktím. Pánevní s širokými a plnými stehny. Ocas vysoko nesený, na konci kartáčovitě osrstěný. Srst velmi hustá a tvrdá, přiměřeně dlouhá. Zbarvení - ideální tmavě plavé, blížící se červené (jelení červeň), s příměsí černé nebo bez ní, případně černé se znaky.

Charakteristika: Robustní, silný a mimořádně vytrvalý lovecký pes, vhodný i do těžkých terénů. Zvěř sleduje pomaleji, proto ji příliš nevyplaší a nezažene tak daleko, což je zvláště v dnešních menších revírech velkou výhodou.

Zvláštní nároky: Vhodný jen pro aktivní myslivce.

Užití: Především jako honič a barvář na pobarvené i nepobarvené stopě.

Výskyt: Běžnější v Rakousku, vcelku oblíbený i mezi našimi myslivci a vůbec ve střední Evropě. Jinde spíše vzácný.

Možná záměna: Oproti hannoverskému a bavorskému barváři má kratší končetiny, které však jsou zase výrazně vyšší než u hladkosrstého jezevčíka.

pes i fena: cca 16 kg, 34 - 42 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková