Afgánský chrt

21. září 2010
Kategorie Chrti

Pochází z hornatých pouštních oblastí Afganistánu, navazuje na staré chrtovité psy zvané tazy a má tedy shodné kořeny i s perským chrtem (salukou) a dalšími orientálními chrty. Původní chrti v Afganistánu však měli výrazně méně srsti, která byla také kratší. Moderní afgánský chrt je výtvorem chovatelského umění britských chovatelů, kteří ho zformovali na počátku 20. století.

Popis: Velký, silný, přitom však harmonický a elegantní pes s typickým orientálním výrazem. Dlouhá hlava včetně čenichové partie, se zřetelnou kšticí. Oči trojúhelníkové a mírně zešikmené, uši nízko zavěšené, porostlé dlouhou hedvábnou srstí. Končetiny dlouhé, rovné a silné. Hřbet rovný, hrudník dosti hluboký. Ocas nízko nasazený a na konci jednou zatočený, ne příliš bohatě osrstěný. Srst velmi dlouhá a jemná, na hřbetě kratší (tzv. sedlo) a zcela krátká na obličeji. Pohyb pružný a plynulý. Zbarvení je přípustné jakékoliv.

Charakteristika: Hrdý, důstojný, zdrženlivý, zároveň však nespoutaný a samostatný. K lidem poněkud rezervovaný. Vyžaduje vlídný a citlivý přístup, velkou osobní svobodu a hodně pohybu.

Využití: Původně lovecký pes, ve své domovině využívaný k lovu antilop a gazel. Dnes především reprezentativní společenský a sportovní pes, který se dobře uplatní na dostihové dráze.

Zvláštní nároky: Velmi náročný pes po všech stránkách: na pohyb, na péči o srst i na výchovu. Vzhledem k velmi silně vyvinutému štváčskému pudu je výchova k poslušnosti a spolehlivému přivolání obtížná.

Výskyt: I když patří k nejznámějším a také nejrozšířenějším plemenům chrtů, časy jeho největší slávy už jsou pryč. Na výstavách se s ním stále setkáváme často, počty odchovaných štěňat a zájem veřejnosti však klesají, a to i u nás.

Možná záměna: Nepravděpodobná, žádný jiný chrt s takovou délkou a kvalitou srsti neexistuje.

pes: 68 - 74 cm
fena: 63 - 69 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková