Zrekonstruované fresky lákají do kostela ve Šternberku

26. březen 2011

Kostel Zvěstování Panny Marie je jednou z dominant města Šternberka. Je součástí bývalého augustiniánského kláštera a zdobí ho vzácné fresky a štuky, které ve dvacátých letech minulého století poničil požár. Teď mají věřící ze Šternberka důvod k radosti. Interiér kostela je nově opraven. Rozsáhlá rekonstrukce stála 25 milionů korun. Většinu peněz se podařilo získat z takzvaných Norských fondů.

Ve šternberském kostele Zvěstování Panny Marie skončily po dvanácti měsících velké opravy a já tady stojím Mariánem Margholdem ze šternberské farnosti. Takže co se tady všechno dělalo?

"Tady se opravovala nástěnná výzdoba, fresková výzdoba, štuková výzdoba, dělala se rekonstrukce elektroinstalací. Dávalo se nové osvětlení a taky se restaurovala kovová a dřevěná okna."

Ten kostel je opravdu krásný, prostorný, řekla bych velkolepý, a fresky jsou nádherné. Proč se vlastně musely opravovat ?

Lešení v chrámu Zvěstování Panny Marie ve Šternberku

"Ty fresky se musely opravovat, protože v roce 1927 shořely původní varhany a z toho požáru byly ty fresky všechny začouzené sazemi a kouřem. A prakticky po těch více než osmdesáti letech to bylo restaurováno v minulých dvou letech."

Takže věřící si budou moci až teď prohlédnout ty fresky. Až teď je vidět, jak vypadají?

"Určitě. Čekalo se na to několik generací. Původní němečtí obyvatelé, kteří neviděli ten stav před tím požárem, a už bohužel zemřeli, tak už to nikdy neuvidí. Takže několik generací se čekalo na to, až se ten kostel rozzáří původní barevností z konce 18. století."

Já si tak pokouším představit, že to musela být opravdu náročná práce, protože ty fresky a štuky pokrývají opravdu velkou plochu.

"Ta fresková výzdoba není jenom na té hlavní chrámové klenbě, ale je prakticky i na stěnách. Všechny ty stěny a to mramorování je malováno freskou a je to zhruba něco přes 3 tisíce metrů čtverečních výzdoby, které se restaurovaly."

Jsou ty fresky vzácné a kdo je jejich autorem?

"Autorem těch fresek je prostějovský malíř Sebastini, česky Šebesta, který maloval hlavně tady v okolí na Moravě, v Prostějově, Šternberku, Krnově a toto byla jeho poslední práce, protože několik let po jejím ukončení zemřel."

Vy jste říkal, že tady shořely varhany. Teď ale vypadají krásně nově, takže jste dávali nové píšťaly?

"Ne, ne píšťaly nejsou nové. Vlastně po tom požáru v roce 1927 tady v roce 1929 firma Rieger z Krnova postavila nové varhany a zase přes těch 80 let se na těch varhanách dělala jenom nějaká drobná údržba. Takže my jsme ty píšťaly nevyměnili, jenom se všechny se pěkně vyčistily, natřely a celé varhany, celý nástroj se zrestauroval, takže teď hraje jak nový."

Povězte, jaký je to pro vás pocit, když teď vidíte ten kostel v takovéto kráse?

"Pro mě je to určitě krásný pocit. Já si vzpomínám, někdy před těmi třemi, čtyřmi lety jsem tady seděl v lavici na mši a tak jsem tak hleděl na tu špinavou klenbu a říkal jsem si, kdyby se to tak podařilo opravit, to by bylo krásné. No a teď tady stojíme, opravené to je a já už zase hledím na a další věci, které je nutno opravit."

A to jsou jaké ?

"Určitě nás čeká omítka. Nemáme dokončenou opravu střechy, zbývají nám obě věže, které jsou 60 metrů vysoké, takže to bude velice nákladná oprava . Omítka je ve špatné stavu a samotné průčelí, které má výšku přes 30 metrů a šířku přes 30 metrů, tak na sochařskou výzdobu tam máme rozpočet jenom na pět milionů."

autor: rak
Spustit audio

Více z pořadu