Znovuzrozené kostely: Úterý

12. prosinec 2009

V seriálu Znovuzrozené kostely jsme se zabývali několika objekty, které občanská iniciativa doslova zachránila před zánikem. Dnes uděláme trochu výjimku: předmětem našeho zájmu nebude přímo kostel, ale památné barokní varhany z městečka Úterý.

Městečko Úterý patří k nejpůvabnějším místům severního Plzeňska. Bylo založeno už někdy koncem 11. století německými kolonisty a dodnes si zachovalo svůj původní ráz. Přestože i tohoto místa se dotkl poválečný odsun, město nebylo zbouráno a jeho náměstí patří k nejkrásnějším městským lokalitám vůbec. Nás dnes ale zajímá kostel sv. Jana Křtitele, který vystupuje na návrší uprostřed města. Byl postaven v letech 1696 až 1698 podle plánů barokního stavitele Kryštofa Dientzenhofera. A právě v tomto kostele se nachází velmi vzácné varhany.

Aby se i varhany dočkaly svého znovuzrození, na tom se podílí Petr Strádal. Pane Strádale, v jakém stavu vůbec varhany jsou?

"Momentálně už tu varhany nejsou, protože jsou odvezeny k varhanáři, který je opravuje. Ale než se odvezly, tak byly v hrozném stavu. Už vlastně nehrály, protože všecko bylo netěsné, takže tóny si pískaly, jak chtěly. Některé tóny nepískaly, takže vlastně varhany už nehrály."

Logo

O jaký nástroj se jedná?

"Jsou to barokní varhany ze začátku 18. století. Všichni odborníci předpokládali, že do nich bylo minimálně zasahováno, což se víceméně potvrdilo."

Jak vás vůbec napadlo začít se starat o zdejší varhany?

"To přesně nevím. Ale varhany mám rád, zvuk varhan je krásný. Vždycky jsem chtěl, aby ty varhany tady hrály. Pamatuju si, že tu hrály. Hrály špatně, ale hrály. No a pak se to zhoršovalo a zhoršovalo, až přestaly hrát vůbec, takže nebylo co řešit."

A co jste vůbec musel podniknout, aby se na opravě varhan začalo pracovat?

"První, co jsme museli podniknout, bylo založit sdružení. Protože jako místostarosta jsem se snažil v rámci obce na ty varhany peníze shánět, ale v obci to šlo špatně, protože většinou to, co se vybralo, skončilo v obecním rozpočtu. Takže jsme založili občanské sdružení a tím vlastně se to rozjelo, že se ty peníze daly shraňovat jenom na tento účel."

No a kde je možné sehnat peníze na opravu varhan?

"Od památkářů je to komplikované, protože oni jsou schopni dodat každý rok něco, což je u varhan problém, protože žádný varhanář si nevezme takovouto velkou věc do své dílny s tím, že mu to tam bude stát třeba deset let, než se na to dostanou peníze ze státního rozpočtu. Takže jedině Norské fondy anebo unijní fondy je jediná cesta, protože tam ty peníze přijdou naráz."

Na kolik vyjde oprava varhan?

"Naše varhany vyjdou zhruba na 3 200 000 Kč."

Jdeme se podívat na kůr. Na kůr vede dřevěné točité schodiště. Jsme u varhanní skříně...

Jak se místní občané staví k tomu, že jste se pustili do opravy varhan?

"Já myslím, že nám fandí, protože je to cenná věc, je to krásná věc a já myslím, že budou všichni rádi, když budou zase sloužit jako sloužily."

autor: Petr Vaďura
Spustit audio

Více z pořadu