Výstava v Rumunském kulturním institutu představuje opevněné kostely v Sedmihradsku

22. květen 2011

Máte chuť poznat Rumunsko? Jednu z možností nabízí Rumunský kulturní institut v Praze. Už jen do 10. června zde můžete vidět fotografickou výstavu, která dává nahlédnout do historie - konkrétně představuje opevněné kostely v Sedmihradsku a tematiku ochrany a restaurování historických památek v Rumunsku.

V Rumunsku je celá řada pozoruhodných církevních památek. Kromě pravoslavných klášterů s bohatou freskovou výzdobou a malebných dřevěných kostelíků k nim patří i opevněné kostely v Sedmihradsku. Na toto území přicházeli od poloviny 12. století němečtí kolonisté, kteří zde zakládali saské usedlosti. Proč své kostely začali postupem času opevňovat, vysvětluje brašovský architekt Johannes Bertleff:

„Dějiny Rumunska byly ve středověku poznamenány nájezdy mnoha tlup, které přicházely z divokého východu – z Mongolska, Turecka... A tyto tlupy přecházely přes území, vyrabovaly ho a táhly dál. A dobrou možností, jak se před nimi chránit, byly tyto opevněné kostely. Vesnice byla mimo pevnost, ale kostel byl zásoben potravinami a jakmile vzniklo nějaké nebezpečí, obyvatelé vesnice se uchýlili do opevněného kostela a tam přežili tu dobu, dokud nebezpečí nepominulo. Takže došlo k tomu, že téměř každá větší vesnice má opevněný kostel.“

Opevněný kostel v obci Ungra

Opevněných kostelů se na území Sedmihradska dochovalo 150 a sedm z nich bylo zapsáno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Některé z těchto památek jsou v dobrém stavu, jiné naopak chátrají - často díky úbytku německých obyvatel v minulém století. Architekt Johannes Bertleff k tomu dodává:

„Bohoslužby se slouží v malém počtu kostelů a faráři cestují z jedné vesnice do druhé. Jsou vesnice, kde už není žádný německý obyvatel anebo je jich jen velmi málo. A tak je hodně těžké tyto opevněné kostely udržovat. Ale jsou také dobré příklady, šťastné situace, jako třeba Trappold, který se v rumunštině jmenuje Apold. Do Rumunska přišel z Německa jeden mladý pár, který se o opevněný kostel stará. Muž je povoláním truhlář a vlastníma rukama kostel a jeho opevnění restauroval. Takže jsou i situace, kdy se jednotlivci starají o zachování těchto usedlostí.“

Interiér opevněného kostela v obci Prejmer

Třicet pět fotografií opevněných kostelů, které můžeme vidět v Rumunském kulturním institutu v Praze, zachytily objektivy amatérských fotografů ze sdružení „Moje milovaná Bukurešť“, které vzniklo v roce 2007 a dnes má přes 700 členů. Jedním z nich je i Mihai Turturică, který činnost sdružení popisuje následovně:

„Zhruba tak jednou za dva týdny, protože většina z nás pracuje a má jiné aktivity, uspořádáme výlet, stanovíme trasu a jdeme Bukureští určitými ulicemi a vášeň, která nás spojuje, je fotografování. Většinou fotografujeme v Bukurešti, ale čas od času, asi tak jednou za dva - za tři měsíce, jedeme i někam ven. Měli jsme výlet k opevněným kostelům v okolí Brašova, do Budapešti, Dunajské delty, Istanbulu, každoročně jezdíme na Koňské Velikonoce do Targoviště, což je rumunská slavnost...“

Kulturní dědictví Rumunska

Výstavu „Opevněné kostely v okolí Brašova – konzervace a ochrana památek národního dědictví“ můžete v pražském Rumunském kulturním institutu navštívit do 10. června. Na stejném místě se v úterý 24. května od 19 hodin uskuteční konference s názvem Patristická estetika spásy, která představí roli krásy ve východním křesťanství.

Spustit audio