Výsledky voleb v Židovské obci v Praze

23. listopad 2008

Když se před 3 lety konaly v Židovské obci v Praze volby, zajímala se o ně kvůli vyhroceným vztahům uvnitř komunity i širší veřejnost. Letošní volby již proběhly v podstatně klidnější atmosféře. Jejich výsledky shrnuje náš další příspěvek.

Voleb do reprezentace, což je jakýsi parlament Pražské židovské obce, se zúčastnilo celkem 30 kandidátů. Ucházeli se o 24 míst s vědomím, že nová reprezentace bude ze svého středu volit užší vedení Židovské obce a rovněž předsedu a místopředsedy. Více než polovina kandidátů - rovných 18 - reprezentovala uskupení "Rozvoj obce 2008", v jehož řadách kandidoval i dosavadní předseda pražského židovského společenství František Bányai.

A jak vlastní volby dopadly? Z celkového počtu více než 1700 voličů využila svého volebního práva přibližně jedna třetina. Nejvíce hlasů získal František Bányai. Do reprezentace se současně dostalo všech dalších 17 členů jeho uskupení. V následné volbě předsedy také František Bányai obhájil své postavení nejvyššího představitele Židovské obce v Praze. Původním povoláním podnikatel zanechal již v uplynulém volebním období těchto aktivit, aby se mohl plně věnovat nejvyšší funkci v židovské obci.

Za hlavní cíl její činnosti považuje vytváření stejného prostoru a možností pro Židy ortodoxní, konzervativní, liberální i sekulární na základě společně prožívaného osudu a hodnot náboženských, mravních a kulturních. Další prioritou je prohloubit a zkvalitnit všechny stávající sociální programy pro seniory - přeživší šoa - a dobudovat komunitní centrum na Hagiboru. Mělo by se stát příjemným místem nejen pro zdejší obyvatele, ale nabídkou odlehčovacích pobytů, rehabilitace, denního stacionáře a dalších služeb i pro všechny členy obce. Nová reprezentace Židovské obce v Praze chce též nechat zrekonstruovat Libeňskou synagogu pro stoupence reformního judaismu a nabídnout kvalitnější vzdělání a výchovu k židovským tradicím v Lauderových školách zřizovaných pražskou židovskou komunitou. Nově zvolení představitelé pražské obce nechtějí zapomenout ani na nejmladší generaci. V plánu nové reprezentace je tak zřízení dvou dalších tříd židovské školky. Pražská židovská komunita bude současně jako dosud věnovat velkou pozornost rehabilitaci židovských památek ve své správě a aktivně vystupovat proti projevům antisemitismu a neonacismu. Bude usilovat o to, aby ve spolupráci se státními a městskými orgány bylo zamezeno protižidovským projevům a vylepšena legislativa vůči extremismu.

V nové reprezentaci Židovské obce v Praze najdeme i některá veřejnosti známá jména - předsedu Federace židovských obcí v České republice Jiřího Daníčka, tajemníka Federace dr. Tomáše Krause, ředitele Památníku Terezín dr. Jana Munka, herečku a spisovatelku Vidu Neuwirthovou, spisovatelku dr. Zuzanu Peterovou či ředitele pražského Židovského muzea Leo Pavláta. Mandát reprezentace potrvá do konce roku 2012.

PhDr. Zuzana Peterová
autor: Leo Pavlát
Spustit audio