Vyšehradská kapitula

18. červenec 2009

Přemýšleli jste o tom, kam teď o prázdninách vyrazit na výlet? Zkuste zamířit na pražský Vyšehrad - na místo, které známe především ze starých českých pověstí. Na Vyšehradě měla sídlo kněžna Libuše a bájný kůň Šemík skočil z vyšehradské skály.

Vyšehrad vznikl jako opevněné hradiště někdy v 10. století. Prvním dokladem o jeho existenci jsou přemyslovské denáry Boleslava II. - jak říká kanovník Vyšehradské kapituly Prokop Brož.

"Prvopočátky, které ukazují na významnost Vyšehradu, jsou pohanského rázu, tedy ještě v dobách před Kristem. Bylo tady pohanské shromaždiště. A Vyšehrad souvisí s královským rodem Přemyslovců, zejména pak s králem Vratislavem II., který založil Vyšehradskou kapitulu."

Kapituly byly důležitým duchovním a vzdělanostním centrem. Tvořily zázemí místní církve.

"Každý biskup, který zakládal biskupství, potřeboval mít kolem sebe sbor poradců a katedrálu, v níž sloužil mši svatou. A katedrálu potřeboval mít vybavenou dobrým kultem, takže kapitula plnila úkoly kultu - starala se o liturgii a při kapitulách vznikaly také katedrální školy."

Význam Vyšehradu pozvedl až Karel IV. Vyšehrad přestavěl v kamennou pevnost, ale za husitských válek byl zničen. Současnou tvář Vyšehradu dali až probošti Václav Štulc a Mikuláš Karlach ve druhé polovině 19. století.

"Tito dva významní reformátoři Vyšehradské kapituly přišli s ohromným projektem zregotizovat celý tento prostor. Dali jednak postavit novou baziliku, tak jak ji dnes vidíme a postavili ještě nové kanovnické domy, nové děkanství a nové proboštství. Přičemž to staré proboštství i staré děkanství zakomponovali do celého okrsku."

A Prokop Brož je rád, že Vyšehrad je dodnes živý, že se uchovala paměť tohoto místa a rozvíjí se dál.

"Lidé sem přicházejí rádi, protože kromě toho, že vidí kouzelné místo a kouzelné výhledy na Prahu, tak se tady také velmi dobře cítí."

A pokud jste tedy na Vyšehradě ještě nebyli, vydejte se tam. Vyšehrad totiž nabízí neopakovatelnou atmosféru.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu