Synagogy Čech, Moravy a Slezska – 4. díl

23. leden 2009

Páteční večer ke Dni památky obětí holocaustu. Terezín, Úštěk, Mladá Boleslav. Terezín: Náměstí, Památník Terezín. Synagoga v Dlouhé ulici, Šlojska, kasárny. Krematorium a pohřebiště v Bohušovické kotlině. Malá pevnost. Úštěk: Synagoga nad údolím a její unikátní rekonstrukce, škola a byt učitele. Židovský hřbitov v lese. Mladá Boleslav: Židovský hřbitov nad městem.

Průvodcem je ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát. Expozici Památníku Terezín přiblíží jeho ředitel Jan Munk. Dále hovoří předseda Občanského sdružení pro úštěckou synagogu a hřbitov Tomáš Hlaváček a správce židovského hřbitova v Mladé Boleslavi Jan Jirásko.

Úryvky z Denních rozkazů Rady starších a Sdělení židovské samosprávy Terezín z let 1941 - 1945 čte Michal Pavlata.

Z přímého přenosu z Pinkasovy synagogy v r. 1999 připomeneme některé transporty z Terezína do vyhlazovacích táborů na východě.

Židovský duchovní zpěv přednese kantor Arnošt Neufeld. Uslyšíme také část z dětské opery Brundibár Hanse Krásy, kterou za války uvedly děti vězněné v ghettu, a jejíž autor zahynul v Osvětimi. V novodobém nastudování Zdeny a Václava Fléglových účinkují členové Dismanova rozhlasového dětského souboru.

Zvuk Tomáš Zikmund a Jiří Flossmann. Střih Ivana Možná. Produkční spolupráce Monika Jiřelová.

Pořad s hudbou (pouze k poslechu):

Pořad bez hudby (k poslechu i ke stažení):

Použitá hudba:

9:13 1) Hans Krása: Brundibár

2:12 2) Anonym: Lecho dodi

autor: Vladimíra Lukařová
Spustit audio