Kníže Metternich a jeho Evropa. Dokument o nejvýraznější osobnosti evropské politiky 19. století

17. březen 2017

Klemens Wenzel Nepomuk Lothar Metternich patří mezi nejvýraznější osobnosti evropské politiky 19. století. Přestože místně život a politika ministra zahraničí a později kancléře Metternicha s českými zeměmi úzce souvisí, v českých dějinách je jeho jméno zapsáno jako Čechům nepřátelské.

Toto hodnocení je zbytečně nacionálně vyhrocené – Metternich v době po skončení napoleonských válek, kdy zastával postavení nejmocnějšího muže v monarchii, nebyl o nic nepřátelštější k Čechům než k jiným národům monarchie, upřímně nesnášel jakékoli národně emancipační snahy, zejména německé. Jeho bytostný odpor k válce mu byl oporou při vyjednávání s Napoleonem i s koaličními spojenci proti němu – s Ruskem a Pruskem: v tom spočívá jeho nesporná politická zásluha a diplomatický výkon. To, že nepochopil, že svět se po Napoleonově porážce už nemůže vrátit do podoby, kterou měl předtím, svědčí o jeho zahleděnosti do vlastních představ a špatném citu pro společenský pohyb.

Rozhlasová mapa střední Evropy se zvláštním zřetelem ke Kynžvartu, Ratibořicům, Plasům a dalším místům v Čechách. Ve spolupráci s historikem Milanem Hlavačkou, správou zámku Kynžvart a Ratibořice, archivem v Plasích a za pomoci literárních dokumentů připravili Alena Zemančíková a Ondřej Vaculík.

Kníže Metternich prožil dlouhý život, většinou na společenském a mocenském výsluní. V jeho osudu hrála roli řada žen, které byly vedle politiky jeho druhou skutečnou vášní a u nichž měl – vedle politiky – také skutečný vliv a úspěch. Vídeňský kongres a sjednaný mír pro Evropu byl Metternichovým triumfem – následující léta mu sice přinesla bohatství a vysoké postavení spolu s vděčností císaře, ale vlivem kancléřova strnulého konzervativismu vedla pomalu k jeho pádu. Ten nastal v roce 1848, kdy kníže v přestrojení prchá z Vídně. Posledních deset let Metternichova života je spojeno se západočeským zámkem Kynžvart, kde kníže jako odepsaný, ale vážený politik přijímá návštěvy z nedalekých Mariánských Lázní, sepisuje své paměti a glosuje politické dění.

Páteční večer věnovaný kancléři Metternichovi, kterému ležela na srdci celá Evropa, zavede posluchače na zámky Kynžvart a Ratibořice, v rozhovoru s historikem Milanem Hlavačkou do Vídně, v dokumentech a korespondenci na místa bitev i jednání, a v doprovodu archiváře z Plas na místo posledního odpočinku Metternichova rodu.

autor: Eliška Závodná
Spustit audio