Kančí je výborné maso. Má sílu a šťavnatost vepřového, ale chuť a vlákna jako hovězí. A z něj je guláš, jak má být. Se sosem, který osvěží citron, rum a víno.
Jak si poradit s neposednými kuličkami hrášku? Hrášek na talíři v nás obvykle vzbuzuje trochu obavy, protože si nejsme jisti, jestli ho správně nabereme.
V teplých letních dnech je oblíbená ledová káva. Kdo se jako první pustil do její přípravy, to se už asi ale nedozvíme.
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na domácí povidla z Vysocka. A právě na Vysocku bývali šikovní bednáři, jejichž řemeslo připomenou.
Nemáte čerstvý křen? Použijte sterilovaný…
Pohanka je zdravá a tělu prospěšná. Tenhle recept se bude hodit i školákům, kterým už to ve škole začalo. Někteří si takovou snídani jistě i sami připraví.
Nevím, jak vy, ale já si z každé dovolené přivezu pár receptů. Tentokrát to budou typické italské těstoviny ve formě lehkého, i když teplého salátu.
K čemu slouží konzervace? Jsou konzervanty obecně škodlivé? Lze si doma vyrobit méně sladké konzervované ovoce? Tereza Bebarová se ptá nutiční terapeutky Veroniky Pourové.
Mangostan je doma v jihovýchodní Asii, kde si vysloužil přezdívku ovoce bohů. Plody jsou plné antioxidantů a v tradiční asijské medicíně ho využívají k léčbě mnoha nemocí.
Recepty našich babiček věnujeme paběrkování a sběru zbytků úrody a z připravíme bandorku s kroupami.
Díky použité zelenině má pěknou červenavou barvu i příjemnou chuť.
Co s kuřecím masem tentokrát? Co třeba vyzkoušet rychlé kostky na kari a jogurtu?
Mezi zapomenuté pojmy z dob našich babiček patří lesní ovocnářství. S ovocnářstvím nejen v lesích, ale v sadech, seznámí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Zelenina dodá těstu příjemnou vláčnost.
Exotickou, většinou tmavě fialovou mučenku můžeme lehce zaměnit s marakujou. Tato dvě ovoce se od sebe ale liší. Mučenka je menší a ne tak vejčitá jako marakuja.
I když jsou cukety zelenina, jsou velmi vděčné při pečení buchet. Sladkosti z cuket bývají skvělé – chutnají po tom, čím je ochutíme a díky cuketám jsou velmi vláčné.
Nejvýznamnější podzimní slavností v dobách našich babiček byly dožínky. Dozvíme se něco o počátcích slovanského svátku a jak připravit vepřovou pečínku s medovým zelím.
Mimolette je francouzský sýr s jemnou chutí a oranžovou barvou. Tu mu dodávají semena rostliny oreláníku barvířského. Používá se i pro zabarvení čedaru.