V kuchařce Pochoutky z horské chaloupky najdete celkem 100 původních receptů do domácí jídla. Některé z nich si oblíbili také porotci naší soutěže.
Po dobrém jídle s přáteli nebo ve společnosti se hodí dát si kořalku na zažívání. Pije se na ex, nebo je lepší si ji dávkovat? A můžeme si s ostatními přiťuknout?
Společnost Pejskar & spol., spol. s r.o. v Polici nad Metují se věnuje výrobě tradičních českých masných výrobků už od roku 1887. Právě tady vznikl Poličan.
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření představí ambrózii. Tak se v našem kraji říkalo vařenému vepřovému masu.
Ovoce můžeme střídat podle chuti.
Penízovka nebo Jidášovo ucho. To jsou houby, které můžeme sklízet v zimě v sadu. Možná tam natrefíme i na hlívu ústřičnou. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
Černá čočka se nerozvařuje, dobře absorbuje použité koření, nenadýmá a její výživové hodnoty jsou vynikající.
Domácí bábovka, to je lahůdka, a je celkem jedno, z jakých ingrediencí je upečená – vždycky chutná dobře.
Které potraviny by se na jídelníčku neměly objevovat? Podle čeho dělíme potraviny na vhodné a méně vhodné? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.
Malé zelené lístky polníčku mají jemnou chuť a přijdou vhod zejména v chladných měsících roku, kdy čerstvých zelených potravin k dispozici příliš není.
O pivu toho náš host, sládková Martina Valterová z pivovaru Monopol v Teplicích, ví opravdu hodně. A o své znalosti se s námi podělí.
Nahlédneme do Kubelkovy příručky pro uzenáře z roku 1935, kde se mimo jiné nachází recept na debrecínský salám.
Lunch meat, česky lanšmít, urychlí přípravu.
Měkýn latnatý, kterému se někdy říká právenka latnatá, je jednoletá bylina pocházející z jihovýchodní Asie. Tam se tradičně používá pro léčbu bakteriálních infekcí.
Na polévku je dobré mít doma v zásobě vývar, kořenovou zeleninu, pár brambor a koření. K té dnešní budeme potřebovat ještě paličku česneku a ovesné vločky.
Proč péci z kvásku? Oproti droždí, které je umělé, je kvas přirozený, pro trávicí trakt šetrnější a dokáže podpořit rovnováhu ve střevech.
Brokolice je zelenina nejen chutná, ale také zdravá. Především díky vysokému obsahu vitaminu C patří mezi potraviny prospěšné pro lidský organismus.
V období masopustu je čas věnovat se uzenářským receptům. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření zalistují jednou z příruček pro uzenáře, kde je i recept na játrový sýr.