Poctivá polévka, vhodná zejména pro zimní období, dovede dobře prohřát. Ať už ji nazveme kroupovou s fazolemi nebo fazolovou s kroupami, jde o chutnou a vydatnou polévku.
V receptech našich babiček se setkáváme i s recepty, které se ve venkovských staveních zapisovaly do notýsků.
Brambory těsto zvláční.
Lékořici používáme jako koření, jako sladidlo do bonbónů nebo žvýkaček, přidává se do zubní pasty, nealkoholických nápojů i piva. Jde ale také o účinnou léčivku.
Měšťanská kuchyně byla bohatší, což se projevilo i v polévkách. Jako příklad vybrali Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření polévku tlučenou podle Rettigové.
Spěcháte? Tenhle salát vám zabere jen pár minut – včetně konzumace.
Se zimou, jaká teď bude několik měsíců vládnout venku, se těžko smiřuji, ale naštěstí existují prostředky, které mně a podobně naladěným lidem, dokážou pomoct.
V Kuchařském čarování má tentokrát hlavní roli perník. Vedle několika tradičních receptů bude řeč o jeho tisícileté historii a proměnách kořeněného těsta slazeného medem.
Klasikou na vánočním stole a dokonce i vánočním stromku jsou perníčky. Kulinář Petr Stupka nabízí svůj prověřený recept na báječně hladké a mírně vypoulené perníčky.
Šípkový med, to je doslova elixír zdraví. Užívat ho můžete po lžičkách při nachlazení. Jak ho připravit? Poradí Babské rady!
V dobách našich babiček byla polévka základem jídla. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na polévku, která patřívala i ke staročeské snídani.
Zima přeje hutným polévkám.
Vzpomínáte ještě na peciválky? Nadýchané vdolečky našich babiček, v míse pařené, mákem sypané, máslem polité? Recept je velmi starý, ale stále velmi oblíbený.
Jestli už jste se přejedli rýže a rádi byste nějakou alternativu, vyzkoušejte čirok. Jde o bezlepkovou obilovinu, vhodnou i pro ty, kteří musejí držet bezlepkovou dietu.
Maliny dodají tradičním pracnám tu správnou kyselost. Výhoda mrazem sušeného ovoce je koncentrace chuti, barvy a vůně. Zkusíte letos tuto klasiku ozvláštnit i vy?
Přípitkem zahajujeme slavnostní události, například slavnostní večeři na počest významného hosta. Kdo pronáší přípitek a jak dlouho by měl trvat?
První setkání s Pavlišovským nebo také Úpickým řízkem může být pro nezasvěcené rozpačité. Smaženému řízku totiž na talíři dělají společnost kysané zelí a houskové knedlíky.
V posledním předvánočním společném vysílání se zaměříme na vánoční dobroty. Uslyšíte několik tipů od našich slovenských sousedů a samozřejmě i několik od nás.