Svatí měli v dobách našich babiček patronáty. A Marek toho měl na starosti hodně, jak prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. A přidají recept na něco na zub.
Rychlá příprava, příjemná chuť…
Česko bývalo chřestovou velmocí a snad i proto vznikl název chřest namísto řeckého asparagos. Chřest je v posledních letech znovu oblíbený a to je dobře.
Všimli jste si, jak často se ve filmech říká, že něco chutná jako kuře? Vlastně to znamená, že kuřecí maso nemá nijak zvlášť výraznou chuť.
Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd.
O svatém Jiří jste asi většinou slyšeli. Tentokrát se dozvíte, že to byl svátek spojený nejen s hady štíry, ale třeba i s kachnou v kyselým zelišti. Jak ji připravit?
Rychlé, jedlé…
Podle toho, jakou zeleninu máme zrovna doma v lednici, většinou vařím polévku. K velkému pórku stačilo dokoupit zakysanou smetanu a pustit se do vaření.
V dobách našich babiček lidé slavili i svátky světců, mezi ty nejvýznamnější patřil svatý Vojtěch.
Pražírna ve finském hlavním městě představila kávovou směs, kterou namíchala umělá inteligence.
Dobré věci k jídlu v sobě mívají někdy rafinované kombinace chutí, a jindy zase úplně jednoduché a vlastně očekávané – třeba jako jablka a skořice v klasickém štrůdlu.
Celé z rýže je tentokrát Kuchařské čarování Petra Stupky. Připravil deset rýžových proměn, například rýži kokosovou, zlatou nebo kimči. Chybět nebude pravé milánské rizoto.
Když jede kuchař Petr Stupka na dovolenou, vždy tam i vaří. Stačí nakoupit místní suroviny a dobrota je na stole. Přivezl tak inspiraci třeba na pravé italské rizoto.
„Je hezké vařit pro Michaela Douglase, Roberta De Nira nebo Michaela Jacksona, ale restauraci stejně děláte pro lidi, kteří do ní chodí denně,“ říká šéfkuchař Jan Pípal.
V kuchyních našich babiček se nejen vařilo, ale i léčilo. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na odvar z kůry z dubu.
Dejte tam ricottu, ten druhý sýr si zvolte podle chuti…
Nápady, jak využít v kuchyni kuřecí maso, přináší tento týden Apetýt. Inspirujte se!
Už po prvním soustu vám tento dezert rozproudí krev. Zároveň cítíte nádech Vánoc. Je kyprý a vláčný, upečený korpus chutná jako brownies.