Staré stromy jsou domovem vzácného hmyzu

10. březen 2010

Podle ochránců přírody se kácením starých ovocných stromů ochuzujeme o vzácné druhy hmyzu, které právě v dutinách ovocných stromů žijí. Jak zjistil kolega Miroslav Ponomarev, děje se tak i v Českém ráji.

Ovocné sady byly podle Aleše Hořeního ze Správy Chráněné krajinné oblasti Český ráj vždycky pýchou této krajiny.
Když se opěvují krásy Českého ráje, říká se, že je takovou pestrou mozaikou, do které patří lesy, louky, rybníky, ale také staré sady a aleje stromů. Vminulosti to byly stromy ovocné, vysokokmenné. Pomalu se ale tyto sady vysokokmenných starých odrůd z krajiny vytrácejí a zbývají už jen poslední zbytky. Co tím ztrácíme? Nejenom ty stromy, kvetoucí krásu třešní a jabloní na jaře a užitek z plodů, ale také druhy hmyzu a rostlin.

Právě kmeny ovocných stromů jsou totiž pro život mnoha druhů hmyzu nezbytné.
Já jsem provedl před několika lety takový malý experiment, kdy jsem se připletl ke kácení jedné staré jabloně, která měla vyhnilý kmen. Bylo to torzo, které pomaličku odumíralo. Věnoval jsem se takové bohulibé činnosti, že jsem ze ztrouchnivělého kmene toho stromu vyhrabal všechen rozpadlý materiál, dal jsem ho do tří kyblíků a začal jsem ho přes síto probírat. A z tohoto trouchu jsem vytřídil 70 larev zlatohlávků. Byli tam i dospělci a kukly, jeden jediný dutý kmen jabloně obývaly dva druhy zlatohlávků. Pokud je znáte, víte, že patří ke klenotům české přírody. Vyznačují se zlatavým zbarvením, to je důvod pro druhové označení jednoho ze zlatohlávků – zlatohlávek zlatý. A právě toho jsem nalezl v onom jabloňovém kmeni. Druhý z nalezených druhů byl zlatohlávek mramorovaný, který je zbarven dohněda. Jsou to velcí brouci velikosti až 2 centimetrů. A právě tyto druhy s odumíráním starých sadů ztrácíme. Sady v krajině sázeli naši předkové, dnes už takové v krajině nevznikají, jsou tu jen krátkověké, intenzivní, chemicky ošetřované sady ovocných dřevin, které neskýtají prostor pro takové druhy hmyzu.

Zlatohlávek zlatý

Ale nejde jen o ovocné stromy. Jsou to například i osamocené hlavaté vrby, ty tvoří v Českém ráji také významné aleje. Vyskytují se na celé řadě velice známých fotografií, například s pohledem na hrad Trosky z jižní strany, tady jsou vidět krásné, na jaře do červena zbarvené vrby. Tyto stromy hostí další z xylofágních druhů brouků, a sice páchníka hnědého, kriticky ohrožený druh naší přírody. Je to krásný brouk veliký až 3 cm, který opět využívá dutiny a trouch starých vrb. Pokud se nám z krajiny úplně ztratí veškeré tyto stromy, přijdeme o několik desítek druhů hmyzu.

Páchník hnědý - sameček

A jak tomu lze zabránit?
Je to prostor pro každého znás, jak udělat něco pro přírodu. A možná se řídit podle slov Jaroslava Lenka, která zaznívají v jedné písničce:„ Když tě pitomec naštve jak hrom, nekřič, nenadávej, zasaď strom."

Spustit audio