Sochy na Svatém Kopečku u Olomouce potřebují opravit

22. květen 2011

Více než sto let stály sochy svatých a andělů před bazilikou Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce. Teď budou dva roky v péči restaurátorů. Opravovat se bude i schodiště a balustrády před bazilikou. Peníze na opravy, celý milion korun, shání Matice svatokopecká, ve které se sdružují lidé, jimž není osud poutního místa lhostejný. Přispěje také Olomoucký kraj i Královská kanonie premonstrátů na Strahově, které budova patří. Velkou část peněz ale darují obyčejní lidé.

Jan Nedělník z Matice svatokopecké psal loni knihu o Svatém Kopečku, a tak si pečlivě ještě s kolegyní prohlíželi všechny sochy. Přitom si všimli, že schodiště a sochy před bazilikou jsou velmi poškozeny. Jedna socha anděla byla dokonce tak staticky narušená, že hrozilo její zřícení. Ta proto musela dolů už před časem. A právě tehdy čekalo všechny nemilé překvapení...

Jan Nedělník: “Když se to oddělala první balustráda s tou sochou, tak se zjistilo, že tam vlastně nejsou vůbec žádné základy a že to leželo na zemi svojí vlastní vahou. No a ty větry, deště a tak dál, mrazy, tím pohnuly, protože to je obrovská síla. A když tím pohnuly, tak ve spojích mezi jednotlivými částmi začal praskat tmel a začalo se to volně pohybovat, takže hrozilo že dojde k nějakému tomu zřícení a mohlo by dojít k nějakému úrazu.”

Odborníci proto sochy v pondělí sejmuli z ozdobných zábradlí a uložili do ambitu kostela. Jsou ve špatném stavu. Byly totiž vyrobeny z hořického pískovce, který není příliš kvalitní...

Jan Nedělník: “Hlavní sochy jsou svatý Cyril a svatý Metoděj. Vidíte tady zrovna to poškození těch rukou, tady v tom obličeji, ten už je téměř neznatelný, tady v té dolní části kolem těch nohou, že už ten pískovec úplně vypadl, takže to bude poměrně dosti složitá restaurátorská práce. Navíc se ty sochy musí také vyčistit. Vidíte, že za těch vlastně 102 let, kdy tady stojí, už došlo ke značné korozi toho pískovce. Takže to jsou ty hlavní sochy. Vidíte, že Svatému Cyrilovi už chybí téměř celý obličej, celá ruka. V ruce držel berlu, ta berla už je nenávratně pryč. No a pak jsou tady čtyři andělé a na balustrádě se budou muset dodělat nové kuželky a tak dál.”

Restaurátora čeká opravdu hodně práce. Naštěstí se zachovaly fotografie soch. U svatého Cyrila je vidět i původní, dnes ztracená berla. A jak budou práce na sochách probíhat?

Jan Nedělník: “Každopádně se to bude muset vyčistit, bude se to muset zatmelit a budou se muset dodělat ty prvky, které vlastně na té soše chybí.”

Opravy jsou rozděleny do dvou etap. Do konce tohoto roku by mělo být v první etapě hotovo schodiště, příští rok i sochy.

Jan Nedělník: “Samozřejmě že se těšíme, a doufáme, že se celé to průčelí a ten nádherný výhled vlastně ještě znásobí těmi krásnými opravenými sochami a celým tím schodištěm.”

autor: rak
Spustit audio