Samojed / Samojedský špic

21. září 2010

Psy tohoto typu používali odnepaměti Samojedové (dnes nazývaní Něnci), sibiřský kmen, kočující po nejsevernější části Asie, v severním Rusku a na Sibiři. Jejich psi dovedli nejenom táhnout sáně, ale také vydatně pomáhat při lovu, udržet pohromadě mnohasethlavá stáda sobů i spolehlivě ohlídat skrovný majetek. Na konci 19. století se dostali do USA i do Evropy.

Popis: Elegantní, přitom silný, půvabný sněhobílý pes střední velikosti. Hlava silná, klínovitého tvaru. Typickým znakem jsou zvednuté ústní koutky, což působí dojmem, že se samojed "směje". Tmavé oči mandlového tvaru a poměrně malé, silné, vzpřímené trojúhelníkové uši. Tělo mírně obdélníkového tvaru s hlubokým, širokým a dlouhým hrudníkem. Ocas vysoko nasazený, při vzrušení stočený nad hřbetem, v klidu může být svěšený. Srst mimořádně bohatá a lesklá - "polární", s krátkou, měkkou podsadou a delší drsnou krycí srstí. Srst má vytvářet límec kolem krku a ramen, rámující hlavu, zvláště u psů. Zbarvení nejčastěji čistě bílé, také krémové nebo bílé se světle hnědou.

Charakteristika: Mimořádně vlídný a přátelský pes, který postrádá tvrdou hlavu většiny svých severských příbuzných. Má "měkkou" povahu, zcela prostou agresivity a jeho výchova a výcvik nečiní problémy, snad s výjimkou jistého sklonu k nezávislosti a potížemi při přivolání.

Užití: Tento původně saňový, ale také lovecký pes a hlídač sobů se dnes chová převážně jako rodinný společník a přítel. Občas se s ním setkáme i na závodech saňových psů.

Zvláštní nároky: I když péče o srst není díky její kvalitě a určité samočisticí schopnosti tak náročná, jak by se na první pohled zdálo, pravidelné pročesávání je nezbytné. Ačkoliv mnoho lidí chová samojeda v bytě, jeho srsti více svědčí trvalý pobyt venku, ovšem při zachování stálého kontaktu s rodinou. Nehlídá!

Možná záměna: S velkým bílým německým špicem. Samojed se liší typickým "usměvavým" výrazem a mandlovýma očima, je také o něco větší.

pes: cca 25-30 kg, ideální 57 cm
fena: cca 17-25 kg, ideální 53 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková