Outback – divoká příroda bez konce

2. srpen 2010

Pokud jste se s tímto pojmem dosud nesetkali, vězte, že v Austrálii tak označují panenskou přírodu nepoznamenanou člověkem. Do tohoto kraje zavítal při své poslední cestě po Austrálii přírodovědec, fotograf a horolezec Radovan Vlček, byla to jeho šestá cesta na australský kontinent.

Už dříve jsem navštívil centrální Austrálii, oblast Alice Springs a národních parků v okruhu zhruba 500 km kolem tohoto města. To je ovšem území, které je dobře pokryté turistickou infrastrukturou, takže když tam člověk doletí nebo dojede, nemá pocit, že by unikl z civilizace. Je to velké turistické lákadlo a lidí tam přijíždí ročně spousta.

Do pravého outbacku se Radovan Vlček dostal až letos.
Do oblasti Kimberley, směrem na poloostrov York, směrem na Arnhemskou zemi. Čím jste dál, tím postupně klesá hustota osídlení a kvalita silnic. Nezbytným prostředkem pro putování tím opravdovým australským outbackem je spolehlivý terénní automobil, potřebný je i dostatek chuti pouštět se do různých dobrodružství.

Národní park West MacDonnell Ranges leží v centrální části Severního teritoria.

Oblast Radovana Vlčka, přestože už je znalcem Austrálie, překvapila.
Pro Evropana uvyklého poměrně hustému osídlení je to šok. I když jste v Alice Springs, Ayers Rock nebo v Kings Canyonu, pořád máte kolem sebe spousty turistů. Ale pak jedete od Alice Springs směrem na sever a tam už nejedete po asfaltu. Odbočili jsme za Alice Springs na severozápad na cestu, která se jmenuje Tanami Road (Tanami Track). Je nezpevněná, protíná jednu z nejpustších oblastí Austrálie, poušť Tanami, a míří právě do oblasti Kimberley.

Je to zhruba 1200 km dlouhý přejezd pouští, který byl donedávna považován za poměrně náročný podnik. Dnes už to není až zas tak velké dobrodružství, protože v oblasti byla otevřená řada dolů - tomu odpovídají i silnice, byly pro tento účel malinko upraveny. Ale stále jde o poměrně náročné cesty, na které potřebujete bezpodmínečně terénní automobil.
Samotná oblast Kimberley, která patří podle mého názoru a podle toho, co jsem viděl, vůbec k tomu nejlepšímu, co může Austrálie nabídnout dobrodružství chtivému návštěvníkovi.

Ale je to také oblast nebezpečná.
Tam už se dostáváte do míst, kde se vám může ledacos přihodit, a musíte mít, v případě nouze, možnost komunikovat s okolím. Dodnes je to možné pouze pomocí satelitních telefonů nebo krátkovlnných vysílaček. A pak samozřejmě musíte pečlivě nakládat s pohonnými hmotami a vodou, protože potřebujete mít jistotu, že se z národních parků, které v outbacku leží, vrátíte v pořádku.

 Tanami Road

Odměnou vám pak bude bezprostřední kontakt s divokou přírodou.
Jsou tam krásné krajinné scenérie a hlavně divoká zvířata, která nejsou na lidi zvyklá, a tak se jich nebojí. Přírodu tam tedy můžete pozorovat z bezprostřední blízkosti.

Spustit audio