Oltáře ve Vyšším Brodě skrývaly vzácné malby

1. duben 2012

V cisterciáckém klášteře ve Vyšším Brodě začala v polovině října loňského roku generální oprava interiéru opatského kostela. Děje se tak po 83 letech. A protože rekonstrukce kostela zahrnuje i novou výmalbu interiéru, hýbalo se po mnoha letech také s mobiliářem. A to přineslo mnohé nečekané objevy: jedním z nich je nález vzácných maleb na zadní straně pozdně gotických oltářů.

Oltáře sv. Rocha a sv. Barbory jsou sice novogoticky upravené, ale původem středověké. Počátkem 16. století je nechal pro kostel zhotovit vyšebrodský opat Kryštof Knoll. Památkáři věděli, že na zadní straně oltářů jsou nápisy, dokládající jejich původ. Nález maleb je ale překvapil, stejně jako současného převora vyšebrodského kláštera Justýna Berku:

„Tak tady je umučení svaté Kateřiny Alexandrijské. Tento obraz podle věnování, které nechal napsat opat Kryštof Knoll 1525, byl právě na počest této světice z prvokřesťanských dob namalován. A právě proto že byl u zdi, nebyl celá ta staletí vidět.“

Ještě překvapivějším objevem je, že takzvaná predela, tedy podstavec pod samotnou oltářní skříní, je také zdobená výmalbou:

„Objevili jsme zde pozdně gotickou scénu z roku 1526 Umučení sv. Šebestiána. Je vidět, že ten obraz dlouho nebyl vystaven, je takový zašlý, vidíte, že je celý od malty. Po celá ta desetiletí byl u zdi, nebyl vůbec vidět.“

Pozoruhodné rovněž je, že malby z počátku 16. století už mají výrazné renesanční rysy, což potvrdil i Roman Lavička z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích:

„V té době byla ještě velká pozdně středověká tradice, převládalo pozdně středověké umění, ale zároveň se v té době objevují první náznaky renesance. Tak je to spíše výjimka, že se objevuje renesanční tvarosloví v deskové malbě.“

Také druhý oltář sv. Rocha skrýval zezadu výmalbu a nápis; malba je však bohužel ve špatném stavu, je zčernalá a téměř nečitelná. Převor Berka se však snaží obraz rozluštit.

„Můžeme se jenom domnívat, co tam je. Je tam mnoho scén, ale nejpravděpodobnější výjev tam asi je Kázání sv. Bernarda ve Špíru před katedrálou, kdy vyzýval ke křížové výpravě. Vidíme tam ty vojáky, kteří se už zároveň houfovali. Ale to je domněnka, protože je to ve špatném stavu a musí se to pořádně prozkoumat.“

Cisterciáci se teď budou snažit sehnat peníze na restaurování maleb na obou oltářích tak, aby je v budoucnu mohli oboustranně vystavit.

autor: pku
Spustit audio