Nezapomínejme na ty, kteří jsou v krizi každý den

29. listopad 2008

Mnoho rodin na světě je ještě dnes odsouzeno k přežívání a "nemají tu radost být tvůrci svého vlastního rozvoje," prohlásil kardinál Renato Martino, předseda papežské rady Iustitia et Pax při nedávném setkání ekonomických expertů ve Vatikánu. Hovořili především o dopadu ekonomické krize na rozvojový proces. Ekonomika a finance přestaly mít ve svém středu člověka a dobro celého lidstva - zní z Vatikánu.

Papež Benedikt XVI. mnohokrát varoval před nenasytností tohoto světa. Člověka nutně napadne, zdali, když propukla ekonomická krize, pocítil něco jako hořkou satisfakci. Velvyslance při Svatém stolci Pavla Vošalíka tato úvaha téměř pohoršila.

Pavel Vošalík: "Aniž mám jakýkoli patent na to, komentovat pocity Jeho Svatosti, já jsem téměř si jist, že necítí satisfakci. Já jsem si zcela jist, že naopak - cítí potřebu znovu v této situaci připomínat to, co by mělo být i v těchto těžkých okamžicích tím hlavním: nezapomínat, že i to, co máme, je pořád hodně! A že z toho, co máme, by se opět mělo použít vše pro ty, kteří to nejvíc potřebují a nezapomínat, že ve středu veškerého lidského konání musí být člověk."

Světová finanční krize je každopádně tématem, které Svatý stolec nepouští ze zřetele. V jakém smyslu, vysvětluje Pavel Vošalík:

Pavel Vošalík: "Ať už to bylo vystoupení papeže už v dubnu během jeho návštěvy Spojených států v OSN, kde hovořil o stálé potřebě setrvat v pomoci těm nejchudším, tak se můžeme podívat i na srpnové vystoupení prezidenta Caritas Internationalis kardinála Maradiagy v OSN, kde opět zdůrazňoval, že přes ekonomické potíže bychom neměli ustupovat z miléniových cílů v oblasti rozvojové pomoci. Teď v poslední době připravuje papežská Rada pro spravedlnost a mír pod vedením kardinála Martina - což byl mimo jiné šestnáct let papežský nuncius v OSN- obsáhlý dokument o globální chudobě, který má opět akcentovat ten problém: ekonomická krize versus pomoc chudým a trpícím."

Pavel Vošalík, nový velvyslanec ČR ve Vatikánu

Hlavní apel papeže tedy zní: upřednostnit pomoc a podporu před hromaděním a glorifikací zisku. Pavel Vošalík podotýká:

Pavel Vošalík: "Já bych řekl, že Vatikán k finanční krizi přistupuje z toho druhého hlediska. Tedy - nejen jak pomoci těm, kteří ztrácejí své investované peníze, ale připomínat, že ani v této situaci se nesmí zapomínat na ty, kteří jsou v krizi každý den! Že my jsme sice v tuto chvíli zděšeni z finanční krize, která ovládla především rozvinutý svět, ale že jsou miliony těch, kteří žijí v krizi v podstatě každý den. A to by neměli rozhodně být ti, jejichž krajíc by se měl krátit."

Středem zisků není zisk sám, ale využití ve prospěch člověka - to je, oč tu běží, nabádá papež Benedikt XVI. A bohatší části zeměkoule vytrvale připomíná: to co máme, je pořád hodně.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu