Manchesterský teriér

21. září 2010
Kategorie Teriéři

Navazuje na staroanglického black and tan teriéra, jemuž se vzhledově velmi podobá a představuje tak jednu z nejpůvodnějších teriérských forem. Používán byl především k dávení hlodavců, a to jak v domácnostech, tak i při závodech v zabíjení krys. Za účelem zvýšení rychlosti byl v 19. století křížen s vipetem.

Popis: Menší střední hladkosrstý pes, elegantní, přitom však silný. Hlava klínovitého tvaru, dlouhá a úzká. Oči malé, tmavé, mandlového tvaru, jiskrné. Uši ve tvaru písmene V, nad očima přiléhající k hlavě. Krk dostatečně dlouhý, mírně klenutý, bez laloku. Tělo kompaktní, krátké, lehce klenuté. Končetiny zcela rovné, delší, svalnaté. Ocas krátký, nasazený na konci hřbetního oblouku, postupně se zužuje, není nesen nad horizontální rovinu. Srst krátká, hladká, lesklá a pevná, Zbarvení jantarově černé se sytým mahagonovým pálením.

Charakteristika: Ostražitý, bystrý a živý a při veškeré eleganci silný pes. Statečný obránce své rodiny, neohrožený a oddaný.

Zvláštní nároky: Na údržbu nenáročný pes, který však potřebuje pevné vedení a dostatek pohybu a zábavy.

Užití: Kdysi byl užíván především k zabíjení myší, krys a potkanů, dnes oddaný společník a výborný hlídač. Uplatní se také při coursingu i při různých sportech. Dobrý průvodce turistů i cyklistů.

Výskyt: Mimo Velkou Británii vzácný, několikrát už byl odchován i u nás.

Možná záměna: S německým pinčem, jenž je větší, robustnější a má kupírovaný ocas.

pes: 7-10 kg, 40-41 cm
fena: 7-10 kg, 38 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková