Laďka Kozderková

Česká muzikálová zpěvačka a herečka 26. června 1949 – 17. listopadu 1986)

Laďka Kozderková se narodila v Brně (26. června 1949) v muzikantské rodině. Hudebníkem nebyl pouze její otec, známý skladatel a kapelník Ladislav Kozderka, který působil po řadu let v brněnském rozhlasovém studiu; dalším talentovaným muzikantem byl také její strýc Jiří, který byl operním pěvce, zatímco druhý strýc, Richard, byl výborným violistou. S Brnem bylo spojeno celé dětství a mládí Laďky Kozderkové – v brněnském rozhlase zpívala už jako dítě, v Brně ve svých dvanácti letech natočila první gramofonovou desku, na brněnské konzervatoři studovala zpěv a také herectví.

Její profesionální pěvecká dráha začala strmě – zpívala s prvotřídními českými orchestry, a to s orchestrem Gustava Broma a Karla Krautgartnera. Toto působení bylo pro ni v mnohém osudové. V orchestru druhého jmenovaného kapelníka se seznámila s trumpetistou Richardem Kubernátem, za kterého se ve velmi krátké době provdala. Manželství se však záhy rozpadlo a Laďka odchází do Prahy, kde nachází angažmá v divadle Rokoko. Po roce odsud přechází do Hudebního divadla Karlín, kde pak působila dalších třináct sezón.

V roce 1974 se znovu vdala, a to za herce Vlastimila Bedrnu. Jejich vztah vydržel až do – žel velmi předčasné – smrti Laďky Kozderkové. Onoho 17. listopadu 1986, kdy podlehla zhoubné nemoci, jí bylo pouhých 37 let.

Laďka Kozderková je všemi pamětníky vzpomínána jako mimořádně nadaná zpěvačka s geniálním citem pro muzikálové herectví. Působila jak na mateřské divadelní scéně, byla obsazována také do celé řady filmů. Bohužel šlo povětšinou o menší role. Vystupovala často v televizních i rozhlasových estrádách, nazpívala celou řadu písní, ale stále jako by čekala na setkání se skutečně velkými příležitostmi. Její největší a nejúspěšnější rolí byla Dolly Leviová z muzikálu Hallo Dolly. Jsou pamětníci, kteří tvrdí, že pokud by Kozderková měla více času a více příležitostí, prosadila by se na světových muzikálových scénách. Její Dolly odborníci hodnotili dokonce výše, nežli výkon slavné Barbry Streisandové.
Ve zvukové ukázce si v podání Laďky Kozderkové připomeneme část ústřední písně z muzikálu Hallo Dolly.

Vynikající hereckou příležitost dostala v roce 1983 v Československém rozhlase, kdy ji režisér Jiří Horčička obsadil do hlavní role ve hře italské autorky Nietta La Scaly Ztracený hlas. Z této hry je druhá zvuková ukázka.

Sledujte nás

Další osobnosti