Opět se vydáváme na návštěvu ke kolegům z ČRo Ostrava a z ČRo Brno.
Velikonoce dnes vnímáme především jako svátky přicházejícího jara, pro naše předky a jejich hospodářský, křesťanský a zvykoslovný rok šlo ale o svátky nejvýznamnější.
Mistr tradiční rukodělné výroby. To je titul, který uděluje Plzeňský kraj subjektům a osobnostem, které se zasloužily o udržování a rozvoj lidových tradic regionu.
Formani s těžkými povozy bývaly v minulosti často k vidění na cestách. Formanství bylo provozované jako samostatná živnost nebo jako vedlejší při hospodářství.
Důležitým módním doplňkem bývaly v minulosti nejrůznější klobouky. Nejdříve sloužily jako ochrana proti slunci a chladu. Módním zbožím se staly v 19. století.
Až do začátku 19. století se zcela přirozeně z generace na generaci předávaly normy a vzory milostného chování.
Nejlepší mistry lidových řemesel oceňuje Ministerstvo kultury ČR titulem „Nositel tradice lidových řemesel“.
3. března oslaví 70. narozeniny Vlastimil Peška – umělecky rozkročená osobnost. Hudební skladatel, režisér, herec, autor divadelních her a svého času také dramaturg BROLNu.
Vraťe se s námi do července roku 2023. Do Velké nad Veličkou, na Strážnou hůrku a vzpomeňte s námi, jak se muzicírovalo na pořadech Horňáckých slavností 2023.
V minulém týdnu se v Brně uskutečnil 1. ročník rozhlasové přehlídky hudby na rozhraní žánrů s názvem Barevný zpívající svět Jaromíra Nečase.
Masopust se nikdy neobešel bez karnevalů a maškarních rejů a ty se zase neobešly bez masek. Proč ale měli lidé potřebu měnit identitu právě v tomto období?
Pozoruhodná je tvůrčí aktivita a talent dětí a mladých lidí. A těch bylo vždycky dost i v Rokycanech. Představujeme vám zbrusu nové nahrávky kapel souboru Rokytka.
Materiál žáků malotřídky obce Mileč na jižním Plzeňsku využil Miroslav Šimandl v dnešním Špalíčku.
Už přes sto mlýnských kol postavil nebo opravil sekerník František Mikyška z Kojetína na Sedlčansku. Je jedním z posledních mužů u nás, který to u nás dokáže.
Účastnit se průvodu mohou jen muži nad šestnáct let, ženy pomáhají s maskami a kostýmy. Prý jim to nevadí, poskakovat celý den v ulicích je totiž pěkná dřina.
Jan Kosík přináší další várku písniček z rozhlasového archivu. Tentokrát se zaměříme na Jožku Černého a BROLN.
Zveme vás na malý gastronomický výlet do historie! Na Plzeňsku v 19. století mívala některá jídla lidové kuchyně zajímavé názvy. Víme, co přesně si pod nimi představit?
Chléb provází člověka od dávných dob. Pečivo z mouky, vody, soli a kvásku bylo nejen základní potravinou, ale i symbolem úrody, dostatku, pohostinnosti, zdraví a domova.