Knihu o synagogách 19. století ilustruje přes 360 fotografií

14. červenec 2013

V Galerii Roberta Guttmanna Židovského muzea v Praze je možno ještě necelý měsíc do 4. srpna navštívit výstavu „Symboly emancipace – synagogy 19. století v českých zemích“. Přitažlivý výstavní projekt doprovází stejnojmenná publikace vydaná kromě češtiny také anglicky.

Kniha „Symboly emancipace – synagogy 19. století v českých zemích“ obsahuje historický úvod věnovaný vývoji synagogální architektury a dále stručné medailony nejvýznamnějších synagogálních staveb daného období. Text doprovází více než 360 starých i současných fotografií.

Novou éru v budování synagog přinesly až změny v postavení židovského obyvatelstva po revoluci roku 1848, které postupně vedly k uznání občanské a právní rovnoprávnosti Židů v Rakousko-Uhersku roku 1867. Tyto změny umožnily nebývalý hospodářský, populační i kulturní rozvoj židovských obcí, jehož důsledkem byla též potřeba budování nových velkých chrámů. Vznikaly v nejrůznějších dispozicích a slozích, mnohé s jednou nebo dvěma věžemi v průčelí, některé dokonce s kopulí nad ústředním prostorem.

Interiér Vinohradské synagogy, Jindřich Eckert, kolem 1900

Celkem bylo do první světové války v českých zemích vystavěno na 360 synagog, z nichž se do dnešní doby dochovalo asi 90 staveb. V knize je podrobně zdokumentováno 60 synagog. Text charakterizuje jejich dispozici a slohové zařazení stejně jako pozdější osudy. Nejcennější jsou ovšem staré fotografie a plány, které objasňují stavební typy synagog, ale také dramatické změny za nacistické okupace či v poválečném období.

Nejvzácnější snímky ukazují interiéry nových chrámů v dobách jejich slávy, jiné zachycují jejich požáry a demolice během pogromu tzv. křišťálové noci v listopadu 1938 nebo po nacistické okupaci 15. března 1939. Další snímky dokumentují zanedbané a opuštěné synagogy a jejich často zcela zbytečnou demolici za vlády komunistického režimu. Nejvíce potěšitelné jsou záběry ze současné obnovy některých těchto památek a jejich přeměny na regionální muzea židovské kultury nebo víceúčelová kulturní centra.

Požár synagogy v Opavě 10. listopadu 1938

Kniha „Symboly emancipace – synagogy 19. století v českých zemích“ umožňuje první podrobnější seznámení se s těmito málo známými památkami. Vzájemné srovnání otevírá možnost jejich zhodnocení a zařazení do širšího kontextu vývoje architektury v českých zemích. Jejich historie je však zároveň připomínkou tragického osudu mnoha židovských obcí v našich městech a obcích.

autor: Arno Pařík
Spustit audio