Kambin porod se blíží

4. leden 2007

Gorily v zoo dostaly novou hračku. Dřevěné činky, zavěšené na silných lanech asi metr nad zemí, navíc s posuvnými prstenci. Jako všechno nové je činky hodně zajímají, a protože je zatím nijak neponičily, neztrácí hračka na své atraktivitě ani několik dnů po umístění do pavilonu. Nás ale dnes neméně zajímá těhotenství Kamby. Vlastní porod se blíží, termín vlastně přesně neznáme a může přijít doslova každým dnem. Vždyť i Kijivu porodila Moju o tři týdny dříve, než si pracovníci zoo mysleli.

Kamba je na první pohled velmi klidná, hodně odpočívá, polehává. Na porod se připravuje po svém. MVDr. Roman Vodička, veterinární lékař pražské zoo, věří stejně jako my, že porod proběhne v pořádku, Kamba se o mládě bude starat a nenastanou problémy.

Gorilím samicím, které jsou stejně velké, nebo i těžší než ženy, se rodí mláďata vážící kolem 2 kg, jedinci s hmotností 2,5 kg jsou už považováni za velké. I proto by vlastní porod nemusel být problematický.

"Pokud se stane nějaký problém,", říká veterinář, "máme připravený inkubátor. Ale ten bychom skutečně použili je v extrémním případě, protože odebírat mládě od samice není rozhodně vhodné. A jaké komplikace mohou nastat? Může se stát, že samice porodí mládě v pořádku, ale nebude mít mléko na jeho krmení. V tom případě za něj budeme muset použít náhražku. Nebo samice nebude moci mládě porodit a my budeme muset zvolit císařský řez. Pak by přišel ke slovu právě inkubátor. Stejně tak bychom ho použili, pokud by bylo mládě nedonošené. Tak jako u dětí."

"Může se samozřejmě stát, že mládě bude mít nedostatek kyslíku, bude hypoxické, takže pak by se mohl použít ventilátor, který se běžně používá v anestezii. To jsou komplikace, které by se řešily v kombinaci s humánní medicínou."

Magazín: 61. týden (4. 1. 2007) - Porod se blíží!

Jak to bude, až se gorilí mládě narodí? Připravuje se nějaké umělé dokrmování, či přikrmování? Na to jsme se zeptali Antonína Mrázka z pražské zoo.

Porod Kamby se blíží

"Počítáme pochopitelně i s touto variantou. Mláděti bychom za určité situace začali podávat mléčné náhražky určené pro lidi. Dodávat by se muselo i mlezivo, které máme zajištěno z porodnice."

A nevadí, že gorila dostává lidské mléko? "Lidské mléko je svým složením velice podobné gorilímu, takže je to ideální náhražka. Stejně tak mlezivo, které samice první týden produkuje a které mládě musí dostávat, protože obsahuje například trojnásobek vitamínů či minerálních látek a bílkovin, je nejlepší lidské.

Marek Ždánský má gorily denně na očích a změny v Kambiných projevech vidí zcela přesně. "Samice se drží stranou skupiny, polehává nad schody na dřevité vlně, kam za ní nechodí ani Richard, a dolů schází často jen když jde na krmení. Trochu se jí zvětšilo břicho, ale u goril to není tak nápadné jako u žen. A v posledních dnech se jí nápadně zvětšují prsa. To ukazuje, že den porodu se opravdu blíží."

Porod Kamby se blíží
autor: Martin Smrček
Spustit audio