Jorkširský teriér / Yorkshire terrier

21. září 2010
Kategorie Teriéři

Kdysi ryze pracovní pes, jehož předkové splývali s ostatními nízkonohými skotskými teriéry. Měli podstatně kratší srst, byli větší a užívali se především k chytání krys a potkanů. Přerod z loveckého v luxusního společenského psa v Anglii, v hrabství York, započal ve druhé polovině 19. století.

Popis: Velmi malý pes s dlouhou rovnou srstí, kompaktní a úpravný. Hlava spíše malá a plochá. Oči středně velké, tmavé, nevypoulené, dívají se přímo vpřed, jiskřivé. Uši malé, vztyčené, ve tvaru písmene V, porostlé krátkou tmavou srstí. Končetiny rovné, porostlé zlato-tříslovou srstí. Tělo kompaktní, s přiměřeně klenutými žebry a rovným hřbetem. Pohyb volný, vydatný. Ocas nesen poněkud výše než hřbetní linie. Co nejrovnější, délka musí harmonicky ladit s celkem. V zemích, kde to je povoleno, se dodnes kupíruje. Srst přiměřeně dlouhá, zcela rovná, jemná, lesklá. Zbarvení tmavě ocelově modré (ne stříbřitě modrá) dosahující od týlního hrbolu ke kořeni ocasu, nikdy není smíchané se žlutými, bronzovými ani tmavými chlupy. Srst na hrudi bohatá, jasně tříslová. Veškerá tříslová srst je tmavší u kořínků než uprostřed a směrem ke špičkám chlupů se plynule zesvětluje.

Charakteristika: Mrštný a rychlý psík, navzdory malé velikosti pravý teriér: temperamentní, odvážný a ostrý. Od nikoho si nenechá nic líbit, k cizím je velmi nedůvěřivý. Rád štěká.

Zvláštní nároky: Srst vyžaduje mimořádnou každodenní péči, česání, rozplétání zacuchaných partií, u výstavních jedinců dokonce "balíčkování". V městských bytech je třeba usměrňovat jeho hlasitost.

Užití: Kdysi lovec krys, dnes výhradně společenský pes, který štěkotem spolehlivě upozorní na cokoli podezřelého.

Výskyt: Na celém světě patří k nejoblíbenějším luxusním společenským psům, masové obliby se dočkal i u nás.

Možná záměna: Se vzácným silky teriérem, který je o něco větší, robustnější a má kratší srst. S raritním australským teriérem, který je výrazně větší a má hrubou srst.

pes i fena: do 3,1 kg, cca 20 - 24 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková