Jeruzalémská synagoga v Praze – perla vzešlá z asanace

5. červen 2016

Pražská Španělská synagoga není jediná synagoga v českých zemích postavená v orientálním stylu. Podobnou stavbu najdete třeba v Plzni nebo Teplicích. A také v Praze na jiném místě, v Jeruzalémské ulici, daleko od původního židovského města. Synagoga na pražském Novém Městě si letos připomíná 110 let od svého založení.

Je nejmladším a zároveň největším židovským chrámem v Praze. Zdobnou a monumentální budovu v maurském stylu najdeme překvapivě jen kousíček od pražského Hlavního nádraží, v Jeruzalémské ulici. Právě podle ní se jí dnes říká Jeruzalémská synagoga.

V roce 1906 vznikla jako náhrada za chrámy zbořené při asanaci Židovského Města. Tehdy se ještě jmenovala Jubilejní synagoga císaře Františka Josefa I. Dnes se nám může zdát zvláštní, proč věřící před 110 lety postavili vznosnou synagogu tak trochu bokem původní židovské čtvrti, ovšem při pohledu do minulosti je to naprosto pochopitelné, jak vysvětluje Pavel Veselý z Židovské obce v Praze:

„Jakmile mělo židovské obyvatelstvo ve druhé polovině 19. století možnost vystěhovat se z Josefova, tedy z bývalého ghetta, tak tak učinilo. A přestěhovalo se často do okrajovějších čtvrtí historického centra, na Vinohrady nebo právě na Nové Město.“

Secesní stylizace maurského slohu Jubilejní synagogy je dílem vídeňského architekta Wilhelma Stiassnyho.

Důvod, proč se počátkem století stavěly takové velké zdobné synagogy, souvisí s tehdejším uvolněním poměrů pro Židy. Více opět Pavel Veselý:

„Židovské obce si najednou nechaly stavět monumentální stavby prostě proto, že mohly. A samozřejmě hledaly i nějakou identitu, protože ona vlastně nebyla moc tradice, jak synagogy stavět. Proto sahaly po různých stylech, ať už to byly novogotické, novorenesanční stavby nebo právě ten maurský styl. Ty synagogy měly být opravdu reprezentativní, vzdušné a velké.“

„Kéž vždy vyhovuje svému určení: aby shromažďovala věřící ve svých prostorách“ – to před 110 lety napsali zakladatelé synagogy v její pamětní listině. No a to se do jisté míry podařilo, i když se smutnou válečnou přestávkou. Tehdy synagoga sloužila jako sklad zabaveného židovského majetku, zejména vybavení lékařských ordinací.

Snad právě to ji ale uchránilo před zbouráním. A Jeruzalémská synagoga dodnes zůstává živým místem náboženského a kulturního setkávání:

„Konají se zde svatby, obřady Bar Micva i pravidelné bohoslužby. Nicméně Jeruzalémská synagoga je i kulturním místem. Židovská obec zde pořádá každý měsíc varhanní koncerty, komentované prohlídky a konají se zde různé krátkodobé výstavy i trvalé expozice, které ukazují poválečné dějiny židovské obce po roce 1945 i péči o židovské památky v 90. letech.“

Dodává Pavel Veselý, autor aktuální výstavy „Perla vzešlá z asanace“, která se věnuje historii a současnosti Jeruzalémské synagogy. Výstava se nachází přímo v jejích prostorách a návštěvníci si ji mohou prohlédnout každý den kromě sobot až do konce října.

Kam u nás můžete zajít na anglickou šábesovou bohoslužbu? A jak by se Židé měli správně učit? Celý pořad Šalom alejchem si kdykoli poslechněte v našem audioarchivu.

autor: Leona Matušková
Spustit audio