Film Romský král

19. duben 2009

Česká televize ve čtvrtek odvysílala premiéru dokumentárního filmu Romský král, který mapuje život Romů v chudých osadách na Slovensku, emigraci některých z nich do Velké Británie a také obrovské změny, které v jejich životě způsobila víra v Krista. Ne nadarmo má film podtitul fascinující proměny osudů Romů v chudých osadách na Slovensku.

Film Romský král nás v úvodu zavádí do romských osad na Spiši, kde se dodnes žije jak za starých časů - v nuzných chatrčích ze dřeva, plechu a hlíny není zavedena voda, není tu splachovací záchod a v jedné malé místnosti žije i 30 obyvatel... Žije se zde z podpory a dávek na děti, které se ovšem rychle utratí. Pak je hlad, bují alkoholismus, gamblerství, promiskuita, násilí, kriminalita a děti chodí i v zimě na sněhu téměř nahé. Romové si půjčují od lichvářů a vzhledem k astronomickým úrokům se i doživotně zadlužují... Těmito zdánlivě neřešitelnými problémy dokázala pohnout víra v Boha. Dosvědčuje to i režisér filmu Viliam Poltikovič:

"Setkal jsem se s věřícími, kteří na mě hodně zapůsobili, protože to byli Romové, kteří žili, dá se říct, životem na pomezí kriminality a víra je hodně změnila. Opravdu je to zasáhlo. Moc hezká a upřímná byla výpověď romského pastora z Ostravy, Emila Adama, který sám byl, jak říká, takový běžný Romák, který si chce jen tak užít. Ale teď ty proměny jsou veliké a z našeho pohledu velice pozitivní, protože oni chtějí žít v harmonii s lidmi, nelhat, nekrást, žít životem ne na úkor druhého, ale naopak si pomáhat a vyjít si vstříc."

Stěhování osady do nového bydliště ve filmu Romský král

Pastor Emil Adam pořádá pravidelné bohoslužby v kulturním domě ve Spišské Nové Vsi. Schází se na nich několik set věřících a mnozí z nich jsou Romové. Film Romský král přináší unikátní záběry z těchto shromáždění, přestože pastor sboru nemá s médii dobré zkušenosti.

"Působil velice příjemně. Ze začátku byl také vůči médiím nedůvěřiví, ale když jsem mu vysvětlil svůj záměr a že mě zaujala proměna Romů díky víře, tak se nakonec otevřel a umožnil nám i natáčení ve sboru. A ta jeho výpověď byla velice upřímná a inspirující."

Děti ve filmu Romský král

Hlavním hrdinou filmu je Gejza Horváth, který má 22 dětí a momentálně žije v osadě v Rudňanech. Několik lidí z jeho rozvětvené rodiny odešlo do anglického Sheffieldu, kam za nimi filmový štáb také zavítal.

"To bylo překvapení. Tam jsme bydleli přímo v romské rodině, mají tam hezké pronajaté domy a dá se říct, že si tam žijí lépe než většina Čechů tady. Samozřejmě že musí pracovat a dělat nějakou práci, která je třeba i náročnější. Oni jsou zvyklí spíše na nárazové práce a ne souvisle něco dělat, ale zase Anglie je vstřícnější v tom, že je taková kosmopolitnější, konkrétně třeba v Sheffieldu je hodně cizinců, tam třeba taxikáře nepotkáte jiného než z Pákistánu, tedy pákistánské Indy, takže je taková vstřícná vůči přistěhovalcům. Opravdu je vidět, že se jim tam daří a že se zřejmě už ani nevrátí domů."

Rodina Gejzy Horvátha ve filmu Romský král

I v Sheffieldu se slovenští Romové přimkli k letničnímu sboru, ale zpočátku se báli přiznat před lidmi z církve svůj romský původ. Říkali jen, že jsou ze Slovenska. Když po čase našli odvahu vyjít s pravdou ven, neromští věřící udělali nečekané gesto: před Romy poklekli a prosili je o odpuštění za všechna příkoří, která od gádžů zažívají. Film nabízí několik rozhovorů s Cyrilem Dunkou, zetěm Gejzy, o kterém Viliam Poltikovič uvádí:

"V tom filmu to nebylo naznačené, ale ten Gejzův zeť chce být sám také pastorem. Víra ho natolik zasáhla."

Gejza Horváth ve filmu Romský král

Rovněž název filmu Romský král souvisí s vírou. Gejzův zeť Cyril totiž říká: "Každý národ má svůj stát a svého krále. Romové ne, stále něco hledají, stále něco chtějí, ale nevědí co. Jejich král je jedině Bůh."

Film můžete vidět na stránkách České televize na adrese http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10123227655-romsky-kral/ .

Spustit audio