Chesapeake bay retrívr / Retrívr ze zátoky Chesapeake

21. září 2010

Byl vyvinut v 19. století v USA v oblasti Chesapeake Bay, tedy v zátoce vyčnívající do Atlantického oceánu, k lovu vodního ptactva, zvláště kachen, za nejdrsnějších klimatických a vodních podmínek (ledová, často zamrzlá voda, vlny atd.). Mezi jeho předky patří novofundlanští psi starého typu, vydrař (otterhound), později byla přimísena dvě další plemena retrívů (flat a curly coated), možná i někteří vodní španělé.

Popis: Silný, harmonicky vyvážený, robustně stavěný pes střední velikosti a střední délky trupu, s hlubokým a širokým hrudníkem. Hlava široká a kulatá. Stop středně vyjádřený. Čenich stejně dlouhý jako lebka, směrem k nosu se zužuje, ale není špičatý. Oči středně velké, velmi jasné, nažloutlé nebo jantarově zbarvené a široce posazené. Uši malé, vysoko na hlavě nasazené, volně visící a středně silné. Krk střední délky, svalnatý. Hřbet krátký, kompaktní a silný. Hrudník silný, hluboký a široký. Ocas středně dlouhý, nesený rovně nebo mírně zatočený, ne nad hřbet. Končetiny středně dlouhé a rovné, dobrých kostí a osvalení. Srst je typickým znakem plemene, je silná, krátká (do 4 cm), s hustou, jemnou, vlnitou podsadou. Na obličejové části a končetinách musí být velmi krátká a rovná, s tendencí k vlnitosti jen na plecích, krku, hřbetu a bedrech. Charakter srsti je velmi důležitý, protože osrstění musí odolávat vodě stejně jako kachní peří. Zbarvení se má blížit barvě pracovního prostředí tohoto psa. Přípustný je jakýkoliv odstín hnědé nebo ostřicové barvy, typické je "zbarvení uschlé trávy".

Charakteristika: Tvrdý, robustní, odvážný, stále ještě převážně pracovní pes. Nemá tak měkkou povahu jako běžní retrívři, bývá tvrdohlavější a dospívá později. V rodině je však přátelský a oddaný stejně jako ostatní.

Zvláštní nároky: Rád pobývá venku i za chladného počasí. Miluje vodu, rád plave. Majitel musí počítat přinejmenším s pravidelnými dlouhými vycházkami do přírody. Vyžaduje trpělivé, pevnější vedení.

Užití: Původně lov kachen v extrémních klimatických podmínkách. Využívali ho především profesionální lovci kachen. Specialista na aport z chladných vod, čemuž byla také přizpůsobena kvalita srsti. Jako společenského psa ho lze využít, pokud mu majitelé jsou schopni poskytnout dostatečné zaměstnání a výběh.

Výskyt: Mimo USA a Kanadu poměrně vzácný. U nás se chová, ale jen v malých počtech.

Možná záměna: Od ostatních retrívrů se liší typickou "barvou mrtvé trávy" a krátkou, mírně vlnitou, mastnou srstí na těle.

pes: 29,5 - 36,5 kg, 58 - 66 cm
fena: 25 - 32 kg, 53 - 61 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.