Budou v pražské zoo tři gorilí miminka?

1. listopad 2006

Již asi dva týdny jsme drželi v tajnosti unikátní informaci a čekali na její potvrzení. To se podařilo minulý týden, a tak se o víkendu tuto novinku jako první dozvěděli návštěvníci pražské zoo. Nejen Kamba, ale i Kijivu bude mít miminko!

Skutečnost, že dvě gorilí samice ze tří jsou těhotné, překvapila i pracovníky zoo včetně Marka Ždánského. Ten dělá samicím pravidelně těhotenské testy (ty samé, jež se používají u lidí), které velice přesně ukáží, zda je samice březí. Když v létě odhalil, že miminko bude mít čtyřiatřicetiletá Kamba, byl z toho velký poprask. Skutečnost, že těhotná je (znovu) i Kijivu, je ovšem možná ještě překvapivější.

Stárnoucí Kamba by svého prvního potomka měla porodit na konci ledna. Patnáctiletá Kijivu by se podruhé měla stát matkou někdy na konci května příštího roku.

Kamba by se již na konci ledna mohla dočkat prvního potomka

Nikdo si nedokáže vysvětlit, jak je možné, že Kijivu otěhotněla, přestože dosud pravidelně kojí své první mládě, malou Moju. "U goril je to asi trochu jiné než u lidí a určitě hrozně individuální," myslí si Marek Ždánský. "Rozhodně mi ale Kijivu udělala obrovskou radost. A největší radost bude mít Moja. Nudí se, chce si hrát a nemá s kým. A teď by mohla mít dva malé sourozence naráz. To bude mít o zábavu postaráno." A my také.

"Během tří let by se nám v pražské zoo mohla narodit tři mláďata. Nevím, že by se to nějaké zoo ve světě podařilo," dodal Marek.

Za nevídaným úspěchem pražské zoo stojí prý hlavně šestnáctiletý svalnatý krasavec - samec Richard, který je již otcem Moji. Ten dokázal to, o co se několik samců před ním marně pokoušelo - oplodnit Kambu.

Richard bude brzy zasloužilým samcem

Jedinou samicí, která dosud na prvního potomka marně čeká, je šestnáctiletá Shinda. Přestože se o ni Richard živě zajímá, je to marné. "Problémem je s největší pravděpodobností stále fungující antikoncepční tělísko, které si samice přivezla do Prahy ještě z Austrálie."

V současné době se v gorilím pavilonu nechystá žádný další pokus o nalezení a odebrání impalntátu. "Obě březí samice musí mít maximální klid. Na Shindu se zaměříme, až se mláďata narodí," řekl nám Marek.

Moja by měla příští rok dostat dva sourozence
autor: Martin Smrček
Spustit audio