Bude mít Shinda mládě?

16. listopad 2006

Gorily využívají poslední teplejší dny k pobytu ve venkovním výběhu pražské zoo. Nechodí sem každý den, déšť jim nedělá dobře, ale když se naskytne příležitost, jdou se vyvenčit. Pochutnávají si na zelené podzimní trávě plné vitaminů, nepohrdnou ani spadaným listím, které sem navál vítr z okolních stromů. V přírodě jsou výhradními vegetariány a jejich potravu tvoří převážně listy a kůra keřů a stromů. V zoo dostávají větve ovocných stromů, ale taky vrbové či topolové. A k tomu dostatek zeleniny s převahou čínského zelí. Jen ovoce se musí podávat v omezeném množství, obsahuje totiž hodně cukru a gorily po něm přibývají na váze.

Dvě gorilí samice Kamba a Kijivu čekají potomky. Kambě by se měl narodit již někdy na přelomu ledna a února, Kijivu později, někdy koncem května. Mnohokrát jsem slyšel otázku, zda gravidním samicím goril je také špatně podobně - jako většině žen, které jsou v jiném stavu. Vrchní ošetřovatel goril Marek Ždánský, který má lidoopí rodinku na očích prakticky každý den, říká, že si ničeho takového nevšimnul a že si nemyslí, že by se s těhotenstvím u goril pojily jakékoliv vedlejší problémy. Dokonce se ani významně nezměnila aktivita samic, i když (alespoň nám se to zdálo) Kamba více polehává a odpočívá.

Magazín: 54. týden (16.11.2006) - Kdy bude Shinda mámou?

Třetí samice Shinda zatím na vlastní mládě marně čeká. Proč, to jsme už několikrát uváděli, ale pro přesnost to zopakujme. Shinda k nám přišla z Taronga Zoo z Austrálii, kde žila stejně jako Kijivu ve skupině s vlastním otcem. A aby se zabránilo nechtěnému příbuzenskému početí, obě mladé samice dostaly do svalu malé antikoncepční tělísko. Před cestou do Prahy ho australský veterinář Kijivu odebral, ovšem u Shindy ho nenalezl.

Neúspěšní byli při opakovaných pokusech také veterináři a lékaři v pražské zoo. Tělísko je zřejmě někde hlouběji ve svalu, případně putuje tělem samice. Základním problémem je, že před každým zásahem je nutné gorilu uspat, a to je vždy velmi citelný zásah do života celé rodiny. Proto se pokusy provádějí nepravidelně. Není ani možné odvézt gorilu na odborné vyšetření na některé "lidské" lékařské pracoviště, kde by se implantát pravděpodobně nalezl. Při převozu i vyšetření by samice musela být trvale v narkóze a to je příliš riskantní.

Tělísko tedy zřejmě stále produkuje hormony, která brání zabřeznutí Shindy s Richardem. Neobvyklé je, že je funkční již sedm let, přičemž jeho životnost se uvádí tři roky (maximálně plus dva roky). A tak všichni netrpělivě čekají, kdy i Shinda protrhne smůlu a naplní přání všech, kdo sledují rodinu goril v pražské zoo a jsou příznivci Odhalení. Pomáhejte gorilám!

autor: Martin Smrček
Spustit audio