Bernský salašnický pes / Dürrbächler

Původ bernského salašnického psa se odvozuje od římských molossů. V horských oblastech Švýcarska byl po dlouhá staletí pomocníkem pastevců, hlídačem stád, honákem i tahounem. K jeho odlišení od ostatních švýcarských salašnických psů a čistokrevnému chovu dochází až od počátku našeho století; standard, kde byl poprvé pojmenován svým dnešním jménem, vyšel roku 1907.

Popis: Větší pes mohutné stavby těla, obdélníkového formátu, silný a pohyblivý. Hlava se silnou lebkou, středně dlouhým čenichem. Oči tmavé, mandlového tvaru, uši středně velké, vysoko nasazené, trojúhelníkové. Pevný rovný hřbet, hluboký hrudník, dosahující alespoň k loktům. Ocas dlouhý, sahající až pod hlezna, bohatě osrstěný. Srst dlouhá, může být mírně zvlněná. Zbarvení trikolorové (převaha černé, s hnědočervenými a bílými znaky v obličeji, na hrudi a končetinách).

Charakteristika: Klidný, dobromyslný a vlídný pes středního temperamentu. Je sebejistý, nebojácný, přátelský ke všemu živému. Přesto z něj lze vychovat i dobrého hlídače.

Zvláštní nároky: Měl by být celoročně ubytován venku, potřebuje dost prostoru. Jeho výchova není náročná. V horku by neměl být zatěžován a jeho srst vyžaduje pravidelnou, i když časově ne příliš náročnou péči.

Užití: Dnes výborný společenský a rodinný pes, který dokáže i hlídat. Schopný výcviku, bývá využíván především jako záchranář.

Výskyt: Celosvětově velmi oblíbený, i u nás běžně chovaný pes.

Možná záměna: Vzhledem k typické trikolorní barvě v kombinaci s délkou srsti nepravděpodobná.

pes: 64 - 70 cm
fena: 58 - 66 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková