Americký buldok

21. září 2010

Svým typem se podobá původním "býkohryzům" známým už ze 17. století. Zatímco vývoj známějšího anglického buldoka šel směrem ke zdůrazňování extrémů, k exkluzivnímu společenskému psu, americký buldok zůstal víceméně takový, jací byli jeho předci: pohyblivý, rychlý, s funkční tělesnou stavbou. Doposud nebyl mezinárodně uznán FCI, v USA je však chován a uznáván příslušnými kynologickými organizacemi.

Popis: Poměrně velký, silný, přitom však hbitý, svalnatý, atleticky působící hladkosrstý pes. Hlava velká, čtvercová, pravoúhle řezaná. Čenich se silnými čelistmi, svalnatými lícemi a brázdou mezi kulatýma očima. Lehký předkus. Hruď široká. Krk svalnatý, může mít nepatrný lalok. Silný čenich zformovaný do tvaru krabice. Stop hluboký. Uši různé složené dozadu, poklopené i polovzpřímené. Pysky uvolněné. Končetiny s těžkými kostmi, silné a velmi rovné. Záď široká a svalnatá. Ocas nízko posazený, u kořene silný. Zbarven alespoň na 50 % povrchu těla bíle. Přípustný je i zcela bílý pes, pokud nemá problémy se sluchem. Barevné skvrny mohou být libovolné - žíhané, hnědé, pálené, červené, žluté, plavé aj.

Charakteristika: Sebevědomý, odvážný a rozhodný, zároveň vyrovnaný, charakterní pes. Dobrý obranář, ale nikoli příliš vznětlivý či cholerický. Na molossoidního psa má velkou výdrž a vyžaduje poměrně dost pohybu. Při vhodném vedení relativně poslušný.

Zvláštní nároky: Tento velmi silný a sebevědomý pes si žádá pevné vedení. Hodí se pouze pro fyzicky zdatné majitele, kteří mají zkušenosti se psy a dokážou si zjednat autoritu.

Užití: I dnes je v USA považován za pracovního psa: pomáhá při práci s dobytkem (dokáže strhnout k zemi býka), hlídá, používá se také k lovu divokých prasat, ale i mývalů. Kdysi se užíval i ke psím zápasům. U nás chován jako pes doprovodný a obranný, též jako dobrý společník.

Výskyt: I když není uznáván FCI, u nás se poměrně rychle rozšířil a dnes už ho nelze považovat za vzácnost. V USA velmi oblíbený.

Možná záměna: Ve srovnání s anglickým buldokem je výrazně vyšší a sportovnější, oproti německému boxerovi je silnější a masivnější. Liší se od něj také barvou s velkým podílem bílé.

pes: 41 - 61 kg, 56 - 71 cm
fena: 30 - 50 kg, 43 - 66 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.