Změny v jídelníčku pražských goril

10. září 2008

Tetě Shindě vždycky chutnalo. Na začátku projektu Odhalení kamery zaznamenaly, že v noci vstávala a jako někteří nepolepšitelní jedlíci z našich řad, kteří vyjídají zásoby z ledničky, chodila se dojídat větvemi.

Dnes již sice této gurmánské vášni neholduje, ale i tak toho sní více, než by jí prospívalo. Marek Ždánský zaznamenal, že Shinda váží skoro 105 kilogramů. Musí tedy shodit deset kilo, aby se dostala na svou správnou váhu. Do října má proto mlsná Shinda naordinovanou dietu. Oproti běžnému jídelníčku nebude dostávat žádné ovoce, ošetřovatelé jí naopak přidají větší porce zeleniny. Krmení jí navíc bude přidělováno jen v přesně odměřených dávkách přímo od ošetřovatelů, z ruky do ruky.

Je jasné, že si Shinda takovou léčebnou kúru asi nenechá dobrovolně líbit. Marek očekává, že nastanou v pavilonu problémy - až Shinda uvidí, že ostatní dostávají více jídla a pochoutky, které má ona zapovězené, bude se jim snažit krmení uloupit. Shinda také ovládá různé triky, jak se dostat k oblíbeným jídlům. Umí třeba sehrát, že je jí špatně a že nutně potřebuje dostat něco chutnějšího, aby se jí udělalo lépe. Přitom pro Shindu je nesmírně důležité, aby se zbavila nadváhy. Nejenže tak lze účinně předcházet mnohým onemocněním, což ostatně platí pro všechny členy skupiny, ale kila navíc by rovněž mohla být překážkou jejího zabřeznutí, ve které všichni tolik doufáme.

Důležitou součástí terapie je i dostatečný pohyb. Marek stále vymýšlí, jak v pavilonu vylepšit lezecké dráhy, aby byly pro gorily zajímavé a bezpečné. V poslední době přibyla gorilám na hraní dvě nová lana, která intenzivně a nápaditě využívají. Pravda, lan už mají v pavilonu tolik, že nám to trochu komplikuje fotografování a natáčení, ale jsou-li gorily spokojené, nemůžeme nic namítat - ostatně vy jistě omluvíte zvýšené "zašněrování" záběrů, když jde o dobrou věc.

Shinda je stále při chuti

Změny v jídelníčku se netýkají jen Shindy. Richarda sice netrápí nadváha, ale měl zase dlouhodobé problémy s nadýmáním. Proto nedostával brokolici a pórek. Týdenní dieta mu naštěstí rychle pomohla a v současnosti je již v pořádku. Je vidět, že pražské gorily jsou v dobrých rukách a že je o ně pečováno s maximální pozorností. To je asi na práci ošetřovatelů jedna z neobtížnějších věcí, znát své svěřence dokonale a při sebemenší změně jejich chování odhadnout, co je její příčinou. A včasná pomoc může předejít vážným zdravotním komplikacím.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení