Zamyšlení nad osudem letité Colo

27. srpen 2009

Poté, co ve věku 55 let zemřela gorilí samice Jenny z dallaské zoo, stala se nejstarší gorilou žijící v zajetí dvaapadesátiletá Colo. Její osud vyvolává v poslední době vlnu zájmu, také proto, že je zároveň vůbec první gorilou na světě, která se v zajetí narodila. Stalo se tak 22. prosince 1956 v Columbus Zoo v Ohiu a tato událost naznačila postupnou změnu přístupu k chovaným zvířatům.

Po celá desetiletí se lidé snažili chovat gorily v zajetí. Cestou, která k takovému chovu vedla, byl odchyt mláděte ve volné přírodě - většinou za cenu zabití jeho matky či namnoze celé jeho rodiny. Jen mládě si dokázalo na podmínky zajetí zvyknout, jen mládě se dalo ovládnout. Narození Colo bylo první vlaštovkou, která poukázala na nesmyslnost takového počínání a předznamenala dnešní snahy ochránců přírody - chránit gorily ve volné přírodě v jejich přirozeném domově, zabránit obchodu s mláďaty a vyvražďování gorilích skupin a pro gorily, chované v zajetí, pro které již není cesty zpět do divočiny, zajistit kvalitní životní podmínky.

Odchov mláděte, rozhodně svědčící o kvalitním cíleném chovu, by pak za ideálních podmínek neznamenal výhradní cestu k zachování druhu - bohužel, i takové prognózy se dnes, při hodnocení neradostné situace, jež ve střední Africe panuje, stále objevují. Připomeňme, že goril nížinných žije v zajetí v současnosti asi tisícovka. Ve volné přírodě je jich sice asi sto tisíc, ale každý rok jich zhruba pět až sedm procent ubude.

Narození Colo doprovázely poměrně dramatické události. V té době ošetřovatelé ještě nevěděli, že březost u goril trvá méně než 9 měsíců, a tak narození mláděte očekávali později. Veterinář zjistil narození mláděte náhodně, při ranní kontrole zvířat. Mládě leželo v plodovém obalu na podlaze klece a nejevilo známky života. Lékař mu ale dokázal pomoci a umělým dýcháním ho přivedl k životu. Gorilí matka však nebyla schopna se o mládě postarat - další důsledek onoho bludného kruhu, kdy, stejně jako mnohé další gorilí samice, neměla možnost naučit se mateřskému chování od své rodiny. A tak se péče ujali ošetřovatelé - pro Colo vytvořili v zoo úplné jesle a byla odchovávána jako lidské mládě. Po dvanácti letech Colo porodila svého prvního potomka, od té doby pak ještě několik. Dnes se dvaapadesátiletá Colo těší poměrně dobrému zdraví, lékařská prohlídka, kterou v červnu absolvovala a ke které bylo přistoupeno vzhledem k podezření na nemoc srdce, vyloučila vážné zdravotní problémy a odhalila jen obtíže se zuby a dásněmi, které jsou ale v tomto věku zcela přirozenou záležitostí.

Hodně se od padesátých let změnilo - gorily jsou chovány v co nejpřirozenějších podmínkách, ošetřovatelé se snaží přimět gorilí matky, aby se o svá mláďata postaraly samostatně. Důmyslné náhradní rodičovské programy zohledňují potřebu mláďat vyrůstat mezi svými. Naše znalosti o sociálním životě goril postoupily. Jako memento dřívějších zvyklostí zůstávají ale v zoologických zahradách gorilí senioři, kteří, na rozdíl od Colo, byli odchyceni ve volné přírodě - připomeňme Shambu a Ivana (Atlanta, 50, resp. 45 let), Tadaa (Dvůr Králové, 37 let), Juditu (Zoo Lešná, 45 let), pražskou Kambu (37 let) aj. A bohužel, jako živoucí výzva k ochraně jsou tu ještě mláďata, která se stále, byť už nelegálním způsobem, dostávají jako mazlíčci k lidem.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení