Záchrana Dlouhého Toma

12. říjen 2000

Rok trvala kampaň na záchranu Dlouhého Toma - šestatřicetiletého samce jižního bílého nosorožce, který žije v Thomas Baines Nature Reserve u Grahamstownu ve východním Kapsku (JAR). Tamní úřady v srpnu 1999 rozhodly, že bude prodán v aukci a poté zastřelen movitým lovcem, který si jeho roh odveze jako trofej.

Nosorožec Tom má údajně vůbec nejdelší roh v Africe a snad dokonce na světě. Proto dostal přízvisko dlouhý, proto se měl stát terčem lovce, který by za cennou trofej zaplatil nejvíc, ale nejenom proto si získal přízeň nespočtu milovníků přírody. Tom je mírumilovný obr, ke kterému se nemusíte bát přijít na několik kroků, napsala nám Lorna Grant z National English Literary Museum v Grahamstownu. Byla by hanba připustit, aby byl zabit.

Jižní poddruh nosorožce bílého (neboli tuponosého) je relativně nejméně ohroženou formou nosorožce. V přírodě žije asi devět tisíc jedinců; v naprosté většině na území Jihoafrické republiky. Každý rok tam probíhají aukce, při kterých je prodáno několik desítek (ale i více než stovka) nosorožců na odstřel. Jejich rohy pak zdobí haly zbohatlíků. Na okraj: trvalo mi asi dvě minuty, než jsem na internetu našel českou agenturu, která tento druh lovu nosorožců zprostředkuje. Na sklonku 90. let se v aukcích ceny nosorožců vyšplhaly ke 100 000 randům, tedy asi 15 000 USD, za kus (vůbec nejnižší ceny byly na začátku 90. let, kdy se Američané v souvislosti s válkou v Zálivu báli cestovat mimo USA - pod 30 000 randů). Dá se předpokládat, že Tomova cena by vzhledem k rekordní délce jeho rohu byla mnohem vyšší než průměrná.

Kampaň na Tomovu záchranu vyvolalo National English Literary Museum. Organizujeme pro děti výchovné programy v rezervaci, kde žije Tom a jeho rodina, píše pracovník muzea Chance Norton. Tam, mezi slony, nosorožci a buvoly, je seznamujeme s jihoafrickou literaturou, s pověstmi a legendami. Tom je zlatým hřebem těchto programů. Děti o něm píší příběhy a básně.

Úřady dlouho tlaku veřejného mínění odolávaly; v sázce byla jednak prestiž, jednak hodně peněz. Letos v srpnu porodila Tomova partnerka zdravé mládě. To spolu s blížícím se termínem aukce rozhodlo v Tomův prospěch. Minulý týden byla zveřejněna definitivní změna stanoviska východokapských úřadů: aukce se nekoná, Tom bude i s celou svou rodinou žít v poklidné rezervaci.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio