Z dopisů kamerunských školáků

9. duben 2009

Knížka anglických a francouzských gorilích pohádek, kterou jsme distribuovali do kamerunských škol, na místní děti zapůsobila. Už při naší návštěvě Kamerunu v listopadu loňského roku bylo zjevné, že děti zaujaly hlavně barevné fotografie, díky kterým si konečně mohly gorily zblízka prohlédnout. Zajímalo nás, jestli bude i obsah knížek kladně přijímán a jestli se naplní hlavní poslání knížky - přiblížit kamerunským dětem gorily a problematiku ochrany ohrožených lidoopů.

Písemné ohlasy od dětí nás přesvědčily, že naše snahy měly smysl. Pro zajímavost, tady je ukázka několik dopisů od žáků G.S.S. Bonadikombo:

Dobrý den! Jmenuji se Ayuk Solange Bisong. Navštěvuji státní střední školu. Děkuji za knihu o gorilách. Máme z ní velkou radost a dozvěděli jsme se z ní hodně o gorilách. Chceme celému světu říct, aby nelovili zvířata. Moje rodina už lovit zvířata přestala. Díky!

Je mi potěšením napsat vám několik krátkých poznámek ke knížce gorilích pohádek. Nejvíce se mi na této knížce líbily samotné příběhy a pak také obrázky, které jsou uvnitř. Naučila jsem se toho hodně o gorilách, ale i o malé Moje - jak si umí hrát a jak se chová k ostatním. Líbil se mi také příběh, kde Moja pozvala mravence a mravenec přivedl celou svoji rodinu a společně snědli Mojin narozeninový dort. Děkuju Vám hrozně moc za to, že jste knížku napsali! Pomohla mi dozvědět se víc o gorilách. Taku Noela.

Zdravím všechny, kdo budou číst tento dopis. Jmenuji se Manka Esther a jsem studentkou GSS Bonadikombo. Je mi potěšením, že mohu vzít pero a napsat pár řádek o knížce, kterou jsem četla. Například o kapitole Moja a mravenec. Chtěla bych Vás povzbudit, abyste napsali další příběhy a vzdělávali lidi, aby nejedli bushmeat a zachovali zvířata pro další generace. Děkuji, Vaše ctěná přítelkyně.

Knížka i naše přítomnost děti potěšila

Dobrý den! Jmenuji se Dikonge Eyerre Marie, studuji na státní střední škole Bonadikombo. Nejenže jsem viděl krásné obrázky, ale četl i příběhy z vaší knížky. Ty knížky jsou tak dobré a pěkné! Hodně jsme se toho z nich naučili a užívali si jejich čtení během našeho volného času. Jak bych si přál, abychom tuto knížku mohli číst každý den, vždycky předtím, než začne vyučování. Děkuji bohu, Dikonge Eyerre Marie.

Vážení, my, studenti státní střední školy Bonadikombo Vám s radostí píšeme tento krátký vzkaz. Milujeme tu knížku, protože nás učí o gorile a jejích příbuzných. Mám rád tu knížku také díky bílé gorile! Kniha se mi líbí, protože ten, kdo nikdy neviděl gorily, si je teď může prohlédnout. Říkám díky za vydání této knížky. Pomáhá nám pochopit, jak to mezi gorilami chodí. Baah Vera

Ahoj! Jsme moc rádi, že jsme obdrželi knížku gorilích pohádek. Děkuji MIROSLAVU BOBKOVI a TEREZE SĚFRNOVÉ, autorům knížky gorilích pohádek. Příběh Moja a její rodina je velmi zajímavý, vypráví o zoologické zahradě v České republice, na sever od Středozemního moře v Evropě, kde žije mnoho zvířat z celého světa. Přála bych si, abyste nás opět někdy navštívili. Na shledanou, děkuji. Baba Véronique

Vzhledem k tomu, že Odhalení spolupracuje s Rokem gorily, jehož cílem je vybrat v tomto roce co nejvíce prostředků na ochranu goril ve volné přírodě, rozhodli jsme se poskytnout knížku gorilích pohádek v angličtině k prodeji. Již brzy bude dostupná v internetové prodejně Radioservisu.

autor: Jana Jirátová
Spustit audio
Projekt Odhalení