Wahábité jsou vážným nebezpečím pro ex-Jugoslávii

18. prosinec 2011

Počátkem prosince zveřejnily policejní orgány srbské části Bosny a Hercegoviny zprávu, že se mezi navrátilci muslimského vyznání objevují stoupenci konzervativního výkladu islámu - wahábité. Problém se týká nejen 17 obcí ve zmíněné oblasti, ale celé Bosny, a částí Srbska, Černé Hory a Makedonie. Nakolik je tímto jevem ohrožena bezpečnost na Balkáně?

Problémy s wahábity, stoupenci radikálního konzervativního výkladu islámu, který vznikl v 18. století, se objevily ve státech bývalé Jugoslávie ve zvýšené míře od dob bosenské války v letech v 1992-1995. Tehdy v řadách bosenské, převážně muslimské armády, působili islámští bojovníci ze zahraničí, zejména z arabských zemí. Vláda je po válce sice vyzvala k odchodu, nicméně část z nich uzavřela v Bosně a Hercegovině manželství, což legalizovalo jejich pobyt. Na mnoha místech vytvořili komunity, kde bosenským zákonům nadřadili muslimské právo šaríja.

V bosenské obci Gornja Maoča se pokusili vyhlásili ministát, čemuž nakonec zabránil zásah stovek příslušníků bosenské policie. Ta při raziích stále nachází sklady nelegálně držených zbraní. Napětí se vyhrotilo poté, když v říjnu zaútočil jeden stoupenec wahábismu na ambasádu Spojených států v Sarajevu. Prokázalo se tím jejich propojení v jednotlivých republikách bývalé Jugoslávie. Útočník pocházel z oblasti Sandžak v Srbsku, kde většinu tvoří obyvatelstvo muslimského vyznání. Velitel tamní policie Milorad Veljovič o tom říká.

„V souvislosti s útokem v Sarajevu jsme zatkli 17 stoupenců wahábismu. Spolupracovali s Mevlidem Jašarevičem, který zaútočil na ambasádu USA v Sarajevu. Muslimové tu žijí stovky, let ale skupiny wahábitů teď ohrožují celý Balkán.

Problémy se objevují nejen v Bosně a v Srbsku, ale už i v doposud relativně klidné Černé Hoře a také v Makedonii. Tam dokonce wahábité vyhánějí z mešit muslimské duchovní, kteří podle jejich názoru nejsou dostatečně zapáleni pro islámskou věc. Úřadům se nakonec podařilo do mešit původní imámy vrátit, nicméně wahábité hrozí opakováním akce. Situace se spíše dramatizuje a stává se jedním z největších ohrožení bezpečnosti na Balkáně.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio