Vzpomínka na Ponka

22. květen 2007

Brzy to bude šest let, co se na dlouhou cestu do pražské zoo vypravil mladý gorilí sameček Ponk. Tehdy šestiletý "kluk" se stal VIP pasažérem společnosti British Airways na trase Dauhá - Londýn - Praha.

Do Dauhá Ponka propašovali Egypťané ve věku několika měsíců. Zde ho drželi v e strašných podmínkách bez odpovídající péče a potřebných sociálních kontaktů. Následně byl Ponk prodán šejkovi Saoud Mohamed bin Ali Al-Thanimu, u něhož žil na malém prostoru a ve špatné péči šest let.

Postupně vyrostl a stalo se z něj agresivní a nebezpečné zvíře. Šejk se tedy rozhodl, že pro něho sežene nové a lepší ubytování. Obrátil se na Svena Hammera, ředitele Wildlife a Veterinary Services při Al Wabra Wildlife Preservation v Shahanyahu.

Ten se ihned spojil s koordinátorem chovu goril v EEP (The European Endangered Species Breeding Program for Gorillas), kterému poté šejk Ponka daroval. EEP rozhodlo umístit gorilího samečka do pražské zoo, kde v té době žily dvě mladé samice dovezené z Austrálie, Kijivu a Shinda.

A tak se Ponk vydal na dlouhou cestu jako V.I.P. "náklad", spolu s banány a dalšími komoditami. Aerolinie připravily v nákladovém prostoru také místo pro dr. Hammera, aby mohl s Ponkem zůstat po celou dobu letu a nenechával ho samotného.

Manažer British Airways World Cargo pro Střední východ, severní Afriku a Střední Asii Wassim Philobbos řekl: "British Airways jsou vždy připraveny pomoci, zvláště pokud jde o prospěch zvířat a ochranu ohrožených druhů. Byli jsme šťastní, že jsme mohli asistovat u převozu Ponka do jeho nového domova v Praze, kde bude spojen s ostatními gorilami."

Ponk se v Praze s gorilami skutečně seznámil a skamarádil, dokázal se adaptovat na nové prostředí, ale jeho osud zpečetila smrtonosná povodeň. Ošetřovatelé v zoo na něho přesto nikdy nezapomenou.

Poznámka: V textu, ze kterého jsme čerpali infomace, se sameček nazývá Ponk. Toto jméno jsme záměrně použili také. V pražské zoo stejně jako během Odhalení se jeho jméno uvádělo jako Pong.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení