Vzácný dravec bude opět létat

19. srpen 2005

Napínavé okamžiky zažívali pracovníci vlašimské Stanice pro handicapované živočichy Českého svazu ochránců přírody, když do rukou veterinárních lékařů Mašínových z veterinární kliniky Vetmedica v Uhlířských Janovicích vkládali svého nového svěřence - vzácného dravce motáka pochopa se zlomeninou kosti pažní.

Za celkové anestezie dravce prováděli na jeho křídle složitou operaci, kdy šikmo zlomenou pažní kost zpevňovali zavedením ocelového drátu dovnitř zlomené kosti.

Operace to byla náročná, trvala více než hodinu. Oba klouby přiléhající k pažní kosti musely být jemným vrtákem provrtány, přes kloubní pouzdro se do kosti zavedl drát z nerezové oceli a zafixoval proti posunu. "Pacient se během operace choval skvěle," usmíva se MVDr. Miroslava Mašínová. "Dobře spolupracoval a bez komplikací se probudil z narkózy."

Dnes již moták bez problémů přijímá sám potravu, rána se mu díky každodennímu ošetřování pracovníky stanice dobře hojí a mohou se z ní vytáhnout stehy. "Jsme rádi, že se nám podařilo navázat kontakt s veterinární ordinací Vetmedica v Uhlířských Janovicích. Ordinace vlastní veškeré potřebné vybavení pro náročné operace ptáků a oba veterinární lékaři mají s nimi několikaleté zkušenosti," říká Lenka Šafránková, vedoucí Stanice pro handicapované živočichy ve Vlašimi.

Moták pochop po přijetí do Stanice pro handicapované živočichy ČSOP Vlašim

Nedocenitelná je však mimořádná ochota věnovat se náročným odborným zákrokům u divokých zvířat ve svém volném čase nad rámec svých pracovních aktivit. Oba lékaři přistoupili k případu vskutku příkladně ve své profesi - cena za provedenou operaci by chovatele domácího mazlíčka stála několik tisíc korun. Divoká zvířata však žádného majitele nemají, není tedy nikdo, kdo by je finančně zabezpečil. Oba lékaři svůj zákrok provedli ve smyslu lékařské etiky pomoci zraněnému zvířeti, do kalkulace operace promítli jen náklady na léčiva a použitý materiál, ocenění provedené práce se vzdali.

Moták pochop díky sponzorskému přispění veterinárních lékařů Mašínových z kliniky Vetmedica v Uhlířských Janovicích může po ukončení rekonvalescence opustit vlašimskou záchrannou stanici. Stanice pro handicapované živočichy díky nim může hradit jen veterinární léčiva a materiál. Ani to však není zanedbatelná částka. Pokud máte zájem finančně přispět na nákladnou léčbu tohoto vzácného dravce, můžete své příspěvky zasílat na č. ú. 322 254 329/0800. Aktuální informace o zdravotním stavu motáka pochopa vám rádi poskytneme na pohotovostním čísle záchranné Stanice 777 800 460.

autor: Daniela Mročková
Spustit audio

Více z pořadu