Ježčí babyboom

22. září 2008

Pracovníci Záchranné stanice pro živočichy Českého svazu ochránců přírody ve Vlašimi mají v těchto dnech plné ruce práce. V posledních několika málo týdnech totiž přijali více než čtyřicet osiřelých ježčích kojenců a velmi malých mláďat.

Takovýto nápor osiřelých ježčích mláďat dosud Záchranná stanice ještě nezažila. "Mláďata ježků se k nám dostávají obvykle až v průběhu října a listopadu a to kvůli nízké hmotnosti, díky které by nebyla schopná přežít zimu v zimním spánku. Letos nám však lidé začali nosit ježčí mláďata už od poloviny srpna. V naprosté většině případů se jednalo o velmi malá mláďata, která přišla o matku a bez lidské pomoci by uhynula," uvedla Šárka Tlustá, vedoucí Záchranné stanice. Co nebývalý nápor ježčích kojenců způsobilo, se lze jen dohadovat. Je možné, že s blížícím se podzimem začali lidé urychleně dokončovat různé stavební a zahradní práce, a přitom nechtěně zničili hnízda ježků ukrytá pod hromadami dříví či pod uskladněným stavebním materiálem. Mnoho ježčích mláďat osiří také poté, co jejich matku přejede auto nebo ji zabije zahradní sekačka.

Někdy se však také stává, že lidé do Záchranné stanice přinesou ježčí mládě zbytečně. Do začátku zimy je totiž ještě daleko a ježčí mláďata mají ještě spoustu času se na zimu dostatečně vykrmit. Která mláďata ježků tedy nyní potřebují pomoc? Především ta, která jsou viditelně zraněná a nebo jsou nalezena venku během dne. Ježci jsou totiž zvířata s noční aktivitou, a tak by během dne neměla být nikde nacházena. Pomoc potřebují také velmi malá mláďata vážící méně než 200g.

A v čem spočívá lidská péče o mládě ježka? Pokud je mládě ještě kojenec (váží-li méně než 100 g), pak potřebuje sušené mléko pro koťata a teplý pelíšek. Pokud je už větší, pak je vhodným krmením konzerva pro kočky. Velkou chybou je dávat ježkům kravské mléko (mají po něm průjem) nebo jablka (ježci jsou hmyzožravci, potřebují maso). Kromě vhodné potravy potřebují ježci také odblešit a odčervit.

Veškerá péče o ježčí mláďata je finančně velmi náročná. Vlašimští ochránci přírody odhadují, že péče o jedno ježčí mládě přijde zhruba na 500 - 1000 Kč. Každoročně přitom pečují o více než sto ježků. Pokud chcete podpořit záchranu ježčích mláďat, můžete odeslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI VLASIM na číslo 87777 (účtování DMS: 30 Kč, Záchranná stanice pro živočichy ve Vlašimi obdrží minimálně 27 Kč) nebo můžete ježkům přinést něco dobrého přímo do Záchranné stanice ve Vlašimi. Vítány budou především granule a konzervy pro kočky.

V případě nálezu malého mláděte ježka nebo jiného zraněného či jinak postiženého divokého zvířete volejte na pohotovostní telefon Záchranné stanice: 777 800 460.

Spustit audio

Více z pořadu