Vychází faksimile Velislavovy bible

3. květen 2008

Byli byste ochotni dát za knihu skoro 150 000 korun? Jestli ano, tak si přesně za tuto částku můžete pořídit faksimili nejobsáhlejšího obrazového rukopisu středověké střední Evropy - Velislavovy bible.

Byl to kanovník Velislav, notář Jana Lucemburského a Karla IV., kdo si bibli objednal. A čekal na ni dlouhých 27 let, říká Rudolf Kalovský z nakladatelství Archa 90, které teď knihu na ručním papíře vydává. Na titulu - tehdy ve druhé čtvrtině 14. století - pracovalo několik lidí.

"Předpokládá se, že autorů bylo šest. Byla to velmi investičně náročná akce, za takovou sumu, jakou objednatel za bibli zaplatil, se tehdy dal postavit třeba hrad."

Jádro bible tvoří kolorované perokresby, které jsou mimořádně cenným svědectvím o středověkém životním stylu. O tom, jak se tehdy lidé oblékali, jak se česali, jaké používali nástroje i zbraně. "Kniha samotná obsahuje pět částí Bible. Vidíme v ní vznik světa, jak Bůh vzal Adamovi žebro a vznikla Eva a následně vidíme celý zpracovaný biblický příběh."

Fanouškové komiksu říkají, že Velislavova bible je vlastně takový středověký komiks. Je vidět, že autoři téhle vzácné knihy měli i smysl pro humor - jak potvrzuje Rudolf Kalovský:

Logo

"Je tu i potopa a Archa. Autor vsunul do knihy dokonce vtipnou poznámku o tom, že Noe se opil - Noe trunken."

A jaké barvy středověcí malíři při tvorbě Velislavovy bible používali? Byly to tehdy dostupné přírodní barvy.

"Malíři si barvy sami míchali. Bibli pak kreslili na zvířecí kůži, předpokládá se, že oslí."

Nakladatelství vydává 69 kusů faksimilí, které jsou na ručním papíru. Vyráběli ho v papírně ve Velkých Losinách, říká její šéf Jan Jurčík:

"Výroba surového papíru trvala tři týdny. Tady byl použit velký tiskový formát. Čerpali jsme archy formátu 51x64 centimetrů v plošné hmotnosti 280 gramů."

Kodex má úctyhodných 747 obrázků. Velislavovu bibli - nejrozsáhlejší obrazový titul středověku - najdete v Klementinu ve sbírce Národní knihovny. Před dvěma lety byla tato bible vyhlášena Národní kulturní památkou.

Spustit audio

Více z pořadu