Výbuch sopky v NP Virunga

11. leden 2010

Nový rok nezačal pro obyvatele národního parku Virunga vlídně. Hned 2. ledna 2010 došlo k mohutnému výbuchu zdejší sopky Mount Nyamulagira. Zaměstnanci Gorilla Organization v Demokratické republice Kongo naštěstí hlásí, že gorily horské, které tu žijí, jsou v pořádku.

V parku žije kolem 200 goril horských s celkového počtu asi 720 jedinců. Tato ohrožená zvířata se bohudík vyskytují mimo hlavní proudy lávy, a nejsou proto vystavena nebezpečí.

V současné době patří sopka Mount Nyamulagira k nejaktivnějším vulkánům v regionu. Nachází se zhruba 25 km severně od jezera Kivu a města Goma, které bylo zničeno v roce 2002 v důsledku erupce jiného vulkánu, Mount Nyiragongo. V současné době zřejmě zkáza městu nehrozí, ale místní úřady informují, že láva se dostala blízko silnice mezi městy Goma a Sake.

Výbuch sopky v národním parku Virunga

Gorily sice žijí poměrně daleko od míst, kudy se valily proudy lávy z Mount Nyamulagira, v ohrožení se ale ocitly skupiny šimpanzů, žijící v této oblasti, stejně tak i jiné živočišné druhy, které mají v okolí sopky svůj domov. Žhavá láva bohužel zdevastovala velké plochy lesních porostů.

V Gomě mají všichni ještě v živé paměti katastrofu, kterou vyvolal výbuch vulkánu v roce 2002. Tehdy zahynulo 45 lidí, zcela zničeno bylo 4500 obydlí a 120 000 lidí se ocitlo bez střechy nad hlavou.

Mount Nyiragongo, sopka, jejíž výbuch zničil Gomu v roce 2002

V současnosti už poblíž sopky není žádné lidské sídlo, bezprostřední ohrožení lidské populaci tedy nehrozilo. Experti z vulkanické observatoře v Gomě monitorují následky erupce v nejbližším okolí vulkánu. Uvádějí, že čtyři dni po výbuchu je uvnitř parku zničeno území lesa na zhruba 12 hektarech, to odpovídá ploše 15 fotbalových hřišť.

autor: Marina Vančatová
Spustit audio
Projekt Odhalení