Vstupte! s Mgr. Klárou Juditou Petrželkovou, Ph.D.

2. leden 2006

Kláru Juditu Petrželkovou, hosta našeho prvního Vstupte v novém roce v pondělí 2. ledna, znáte jako jednoho z odborníků, kteří spolupracují na trochu jiné reality show Odhalení. Pravidelní posluchači ČRo Leonardo si jistě vzpomenou také na její aktuální podzimní telefonáty z Kamerunu.

Klára Judita Petrželková se narodila před 29 lety na Vsetíně na Valašsku (nikoliv "ve Vsetíně" - poznámka jkp). Absolvovala Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. V současné době pracuje jako vědecký pracovník Oddělení ekologie savců na Ústavu biologie obratlovců AV ČR v Brně.

Zabývá se výzkumem lidoopů ve volné přírodě, a to především potravním chováním, sebeléčením, parazity lidoopů a rizikem jejich přenosu. Dále se soustředí na ochranu lidoopů a navrácení jedinců ze zajetí do volné přírody. Zajímá se o propojení výzkumu a ochrany primátů s rozvojem místních komunit (např. v Kamerunu) a také o problematiku záchranných stanic pro lidoopy.

Klára Judita Petrželková se také již dlouhou dobu věnuje výzkumu netopýrů. Snaží se o spolupráci s většinou českých a slovenských zoologických zahrad. Absolvovala i několik zahraničních cest. Při studiu šimpanzů strávila sedm měsíců na ostrově Rubondo ve Viktoriině jezeře v Tanzánii. Nedávno se vrátila z Kamerunu ze záchranné stanice pro primáty v Limbe, kde již dříve studovala potravní chování goril a šimpanzů.

Záznam celého pořadu najdete v rubrice AUDIO..

Spustit audio